Što kada iPhone postane spyPhone: Uređaj na vašem stolu "čita" što pišete na tipkovnici

OVAKAV se obrazac ponavlja dnevno na stotinama milijuna uredskih stolova diljem svijeta: Radnik sjedne, upali svoj kompjuter, stavi mobitel pokraj sebe na stol i počne tipkati. Što ako haker može preko toga telefona pratiti što osoba piše na tipkovnici koja se nalazi nekoliko centimetara dalje.

Tim istraživača iz Georgia Tech otkrila je kako baš to raditi koristeći akcelerometar iz vašeg smartphonea. Akcelerometar je uređaj koji prati koliko je mobitel nagnut, a može "osjetiti" vibracije tipkovnice i dešifrirati kompletne rečenica sa preciznošću od 80 posto. Istraživači kažu da procedura nije jednostavna, no i da je definitivno moguća kod posljednje generacije smartphoneova, piše Physorg. 

Bolja tehnologija, lakša krađa

"Prvo smo pokušali sa iPhoneom 3GS i rezultat je bilo teško pročitati", kazao je Patrick Traynor iz Georgia Tech School of Computer Science. "No, tada smo probali sa iPhoneom 4, koji ima ugrađen žiroskop za 'čišćenje' buke akcelerometra, i dobili smo mnogo bolje rezultate", dodao je Traynor i dodao kako su smartphoneovi napravljeni u posljednje dvije godine dovoljno sofisticirani da bi se izveo ovakav napad.

Traynor je kazao i da su ranije postigli slične rezultate koristeći mikrofone, no dodaje kako su oni mnogo osjetljiviji instrumenti od akcelerometara. Objasnio je da se ovom tehnikom ne čita pojedino slovo na tipkovnici nego njihove kombinacije koje se tada dešifriraju u riječi.

Korisnici ne trebaju paničariti

Za izvesti ovakvu krađu, korisnik telefona prvo mora na njega skinuti program. "Kada je uključen 'program za detekciju tipkovnice', sljedeći puta kada stavite telefon blizu tipkovnice i počnete tipkati, on počne 'slušati'", kazao je koautor studije Henry Carter. Istraživači kažu da vlasnici smarthphonea ne trebaju biti paranoični i misliti da hakeri u ovom trenutku prate njihove tipkovnice preko iPhoneova. "Vrlo je mala mogućnost da je sada netko žrtva takvog napada", tvrdi Traynor te dodaje kako je to sada jako teško izvesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.