Što nam govori snimka koja je nastala prije potapanja Moskve?

Screenshot: Twitter

NA DRUŠTVENIM mrežama pojavila se snimka koja navodno prikazuje ruski brod Moskvu prije nego što je potonula na dno mora. Snimka je vjerojatno snimljena sa spasilačkog čamca, a ista prikazuje Moskvu kako se nagnula na lijevu stranu. S desne strane je tegljač, a vjerojatno se radi u ruskom Shakteru. 

>> VIDEO Pojavila se snimka Moskve pred potapanje

 

Suklja dim, a rupe su vidljive po cijelom brodu što sugerira da je u brod brzo ušla značajna količina vode. Također, svi čamci za spašavanje su, kako se čini, upotrijebljeni. Ukrajina kaže da je uspješno pogodila Moskvu s dvije rakete Neptun, dok Moskva tvrdi da je oštećena nakon eksplozije i potom potonula zbog oluje na moru. 

Na snimci se ne vidi oluja

Iako se uvjeti mogu drastično promijeniti u kratkom roku, video ne sugerira točnost tvrdnje Kremlja da je Moskva potonula zbog olujnih uvjeta. Urednik specijaliziranog pomorskog portala gCaptain, kapetan i analitičar John Konrad na Twitteru je objavio analizu na temelju fotografije. 

>> Analitičar o Moskvi: Brod je napušten prerano. Tako spašavate posadu, ali gubite rat

Rekao je da je kapetan prerano napustio brod. "Konačno, nas kapetane nije briga za opremu, živimo i umiremo po jednom pravilu za vrijeme izvanrednih situacija na moru. U eksploziji ovih razmjera, naš posao nije spasiti sve, već spasiti najveći mogući postotak ljudi", napisao je i dodao da se ranim napuštanjem svog broda možete spasiti svoju posadu, ali izgubiti rat.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.