Stotine prosvjednika u Dugom Ratu, traže da se iz mjesta ukloni brdo šljake

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

STANOVNICI Dugog Rata danas su prosvjedovali protiv onečišćenja i izostanka sanacije prostora bivše tvornice ferolegura. Na prosvjedu se okupilo 400-tinjak ljudi, bio je miran i dostojanstven, a prosvjednici su na desetak minuta blokirali Jadransku magistralu u dužini od 100-tinjak metara, javlja HRT.

Ivana Pločkinić iz građanske inicijative "Za Dugi Rat" rekla je da država od 2019. ima obavezu sanirati ovaj prostor i omogućiti građanima da dišu i žive, da se ekonomski razvijaju i da ne moraju razmišljati o zdravlju kad izlaze na ulicu.

"Tražimo ono što nas ide, a to je da država sanira cijeli prostor, da ne odbija amandmane u saboru, nego da nam da novce, da se naplati od investitora i da napokon sanira cijeli prostor", rekla je Pločkinić.

"Moramo to napraviti zbog naše djece"

"Narod želi da se ova šljaka, to jest ovaj otpad, što prije makne. Zašto? Zbog zdravlja ljudi i naše djece, zbog zaštite okoliša, zbog turista koji prolaze svaku sezonu kroz ovu destinaciju, i mi želimo to što prije realizirati", poručio je Tonči Bauk, načelnik Općine Dugi Rat.

"Moj otac je tu radio, moj djed je tu radio... Nažalost, ja znam da postoje štetne tvari i to se treba maknuti i sanirati. Ako je netko odlučio to zatvoriti, onda je to trebao i sanirati, a ne čekati današnji dan. Zbog naše djece mi moramo to napraviti", poručio je jedan od prosvjednika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.