Stožer Julije Timošenko optužio proruskog Janukoviča za krađu tri posto glasova

IZBORNI stožer Julije Timošenko optužio je pobjednika prvog kruga  ukrajinskih predsjedničkih izbora Viktora Janukoviča za krađu tri posto glasova.

Nakon što je prebrojano 95 posto glasova, proruski predsjednički kandidat Viktor Janukovič u prvom krugu vodi sa 35 posto glasova, dok je njegova protukandidatkinja Julija Timošenko dobila oko 25 posto glasova. Voditelj izbornog stožera Julije Timošenko, Oleksandr Turčinov, izjavio je kako su Janukovičevi predstavnici u izbornim komisijama na istoku i jugu države ukrali tri posto glasova njegovoj kandidatkinji.

Međunarodne organizacije bez primjedbi na tijek izbora

Janukovič je popularan u istočnim, proruskim, regijama, dok vođa "narančaste revolucije" Timošenko podržava ukrajinski zapad. Turčinov je rekao kako je u previše Janukovičevih predstavnika moglo dovesti do prijevare. Međunarodne organizacije koje prate predsjedničke izbore u Ukrajini uglavnom nisu imale primjedbe na održavanje glasovanja u prvom krugu, pišu svjetski mediji.

Istaknule su kako se vidi i znatan napredak u odnosu na izbore koji su održani 2004. godine, a politička prava i slobode jučer nisu kršene. Masovne ulične demonstracije nazvane "narančastom revolucijom" dovele su sadašnjeg predsjednika Viktora Juščenka na čelo Ukrajine, a tada je Janukovič tvrdio da se dogodila klasična izborna prijevara. Analitičari predviđaju tijesan rezultat između Janukoviča i Timošenko u drugom izbornom krugu koji će se održati 7. veljače. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.