Štrajk glađu za dobivanje izbora: Tomislav Nikolić završio u bolnici

ZDRAVSTVENO stanje vođe Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića, koji štrajka glađu kako bi srpsku vlast natjerao na raspisivanje prijevremenih izbora, sinoć se pogoršalo te je prebačen u bolnicu.

Nikolić je štrajkao glađu kod zgrade srpske Skupštine, a sinoć je prebačen u privatnu bolnicu u Novom Beogradu, jer mu se stanje pogoršalo, pišu srpski mediji. U bolnici ga je posjetio srpski ministar zdravlja Zoran Stanković, koji je o Nikolićevom zdravlju razgovarao s liječnikom Momčilom Babićem.

Odbija infuziju, hranu i vodu

Nikolić je u subotu objavio da stupa u štrajk glađu i žeđu, a jučer je oko 20 sati na nosilima iznesen iz zgrade Skupštine. Liječnik Babić je rekao da je Nikoliću povišen krvni tlak te da je jako uznemiren, a ima sve simptome iscrpljenosti i probleme sa zgrušavanjem krvi zbog toga što ne konzumira vodu.

Nikolić odbija primati infuziju, hranu i vodu. Liječnici mu ne smiju, prema srpskim zakonima, prisilno davati terapiju. No, ministar zdravlja Zoran Stanković objašnjava kako u određenim situacijama postoji obveza liječnika da pacijenta liječi i bez da on na to pristane. "U trenutku poremećaja duševnog stanja ili poremećaja svijesti i kada je ugrožen život, liječnik ima pravo i obavezu poduzeti mjere i protiv volje pacijenta", kazao je Stanković.

Izbori tek kada postanu kandidat za EU

Nikolić se ne hrani i ne pije vodu, jer želi izazvati izvanredne parlamentarne izbore u Srbiji. S njim je razgovarao i predsjednik Srbije i Demokratske stranke Boris Tadić koji je rekao da će izbore raspisati nakon što Srbija dobije status kandidata za Europsku uniju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.