Štrajkaši s Bilica traže beneficirani pritvor?!

POBUNJENI zatvorenici sa splitskih Bilica, koji treći dan odbijaju uzimati zatvorsku hranu, traže između ostalog i da im se zbog katastrofalnih uvjeta jedan dan pritvora računa za dva dana izdržavanja kazne?! Traže beneficirani pritvor jer su ćelije zatvora u Splitu prenatrpane pa nemaju zakonom propisanu "kvadraturu".  

"Jedan odbije doručak, drugi ručak, treći večeru..."

Malo je to smiješno splitskim sucima, koji su danas popisali sve pritvorske predmete te o statusu spisa izvijestili predsjednika Županijskog suda Antu Perkušića. Izvještaj se šalje na znanje i ravnanje ministru pravosuđa Ivanu Šimonoviću. Inače, neki "gladuju" jer su uvjereni u nevinost, neki i zbog solidarnost s kolegama, a većina zbog sporog i dugotrajnog suđenja.

Branko Peran, šef Uprave za zatvorski sustav, kaže da je sve pod nadzorom, ali o broju pritvorenika koji odbijaju zatvorsku hranu ne može ništa konkretno reći. "Jedan odbije doručak, drugi ručak, treći večeru pa je malo teže voditi evidenciju. Uprava sa ovim njihovim zahtjevima nema nikakve veze. Što ja mogu reći o tijeku nekog postupka?", pita se Peran. Nije htio ništa ni o konkretnim mjerama koje se poduzimaju, niti o preseljenju kolovođa pobune. "Radimo sve u skladu sa zakonom", kaže šef Uprave za zatvorski sustav.

Žale se na dugotrajna suđenja, a čine sve da ih rastegnu...

Ispočetka se baratalo s brojkom od 133 pritvorenika, koji odbijaju zatvorsku hranu, što ne znači automatski i da gladuju, jer mnogi naručuju hranu izvana. Žalbe na neujednačenost sudske prakse na sudu drže bizarnim. Pritvorenici su se, naime, požalili da je zagrebački sud puno blaži od splitskog, no to je u ovlasti Vrhovnog suda, koji odlučuje o žalbama te visini sankcije, upozoravaju na splitskom sudu.

Nevjerojatno je da se pojedini pritvorenici žale na dugotrajnost postupaka, a u isto vrijeme sve rade kako bi suđenje što više otegnuli, poput vođe dilerske skupine s Brda Gorana Svaline. Njegovi ljudi gađali su fasciklom usred sudnice suca Zorana Kežića, a svoj šou imao je i branitelj Željko Lubina, koji je pravomoćno kažnjen sa šest tisuća kuna zbog nedolazaka na zakazana ročišta. Sad sve kreće ispočetka jer je iz vijeća po zahtjevu obrane za izuzeće obrane "otpao" jedan od sudaca. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.