Strani mediji pišu o skandalu s hrvatskom kovanicom eura

Screenshot

KOMISIJA za novac Hrvatske narodne banke jučer je objavila da raspisuje novi natječaj za idejno rješenje eurokovanice s motivom kune, nakon što je Stjepan Pranjković, kojeg je Komisija HNB-a nagradila sa 70.000 kuna za dizajn kovanice od jednog eura s motivom kune, povukao "svoj" dizajn.

Podsjetimo, Pranjković je Komisiji HNB-a napisao da povlači "svoj" dizajn kovanice eura "zbog neugodne atmosfere i pritisaka", iako se u stvarnosti radilo o tome da je putem društvenih mreža otkriveno da je Pranjković bez dozvole i navođenja autora iskoristio fotografiju kune koju je napravio škotski fotograf.

"Kontroverze zbog plagijata"

O skandalu koji je u Hrvatskoj izbio zbog kovanice eura s motivom kune pišu brojni svjetski mediji, a tekstove su objavile i agencije Reuters i AFP.

Reuters piše da se pobjednički prijedlog za izgled kovanice od jednog eura povlači zbog optužbi za plagijat. AFP navodi da je motiv kune odabran u čast aktualne valute, a citira i Pranjkovićevu izjavu iz priopćenja koje je poslao HNB.

Tekst je objavio i The Guardian koji navodi da se dizajn povlači zbog "kontroverze o plagijatu".

Britanski The Telegraph naglasak stavlja na "ukradenu" fotografiju škotskog fotografa.

"Kuna fotografirana u Škotskoj"

The Times piše da je dizajn zasnovan na fotografiji kune koju je 63-godišnji Iain Leach snimio 8. lipnja 2005. godine u Škotskoj.

The Scotsman u fokus stavlja autora fotografije i njegove izjave u kojima se Leach zahvaljuje svima iz Hrvatske koji su ga kontaktirali. Pišu i da Leachu nije problem ako njegova fotografija bude iskorištena za dizajn, ali da želi da ga se navede kao jednog od autora, kao i da mu se isplati naknada.

Brusselsmorning donosi i izjavu Andreja Plenkovića koji je hvalio pobjedničke prijedloge, ali navodi i da je Index otkrio da je i za drugoplasirani dizajn korištena ilustracija preuzeta s interneta.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.