Stranica za ocjenjivanje uhljeba skupila preko 1000 dolara, kampanja još traje

Foto: Index/123rf

NAKON niza godina uzaludnog čekanja na reformu javne uprave, građanima je dosta. Pokrenuta je internetska stranica OcijeniMe.hr, a u tijeku je i skupljanje sredstava za njezin rad. Na njoj će građani konačno moći "uzvratiti udarac i otvoreno reći što misle o javnoj upravi i njezinim službenicima te ocijeniti njihov rad".

Za sada je skupljeno 10 posto potrebnih sredstava, 1 235 dolara, a do kraja kampanje ostalo je još 16 dana. Mogu se uplatiti iznosi od početnih 25 do 1000 dolara. 

Hrvatsku na globalnoj ljestvici konkurentnosti gospodarstva na samo dno vuče neefikasna uprava.

S druge strane u Hrvatskoj je sve manje građana, sve više ih odlazi u potragu za boljim životom preko granice, a birokratski aparat raste kao da se povećava broj stanovnika, obrta i tvrtki kojima trebaju usluge državnih službenika.

Web stranica OcijeniMe.hr: "Točka preokreta u odnosu građana prema javnoj upravi"

U pozivu građanima da pomognu u oživljavanju projekta istaknuto je da smo "do sada bili samo žrtve ili pasivni promatrači sustava koji je redovito od nas uzimao rezultate našeg rada kroz najveće porezne namete u Europi, a za uzvrat nam ništa nije davao ili nam je davao samo mrvice".  

OcijeniMe.hr je web stranica namijenjena ocjenjivanju rada dužnosnika, službenika i namještenika, ukratko svih onih koji se financiraju javnim novcem, a vrlo rijetko ili nikako ne odgovaraju za svoj rad.

"Želimo vam omogućiti da svaki put kada je službenik prema vama bahat i bezobrazan, kada vam uskrati vaša prava ili vam neosnovano zavlači proceduru i zagorčava život to možete reći osobno ili anonimno na našoj stranici i ocijeniti rad tog službenika", navela je u pozivu pokretačica projekta Viktorija Knežević.

Zagrebački gradonačelnik već negativno ocijenjen, bjelovarski pozitivno

Na pokrenutoj web stranici već se vide rezultati. Primjerice, palac dolje za dugogodišnjeg gradonačelnika Milana Bandića čiji su rad negativno ocijenili već mnogi građani, dok je bjelovarski Dario Hrebak dobio visoku ocjenu.

"Za sada smo na stranici obuhvatili dužnosnike, službenike i namještenike zaposlene u gradskim upravama dvadesetak hrvatskih gradova. Cilj nam je proširiti se na sve gradove i općine, obuhvatiti županije, ministarstva i druge službe poput agencija, zavoda i inspekcija", najavila je Knežević.

Novac koji građani doniraju iskoristit će se za rad programera i administratora koji moraju poboljšati i proširiti web stranicu kako bi uvrstili dodatne podatke te poboljšali korisničko iskustvo.

"Ako ne poboljšamo rad nadamo se da ćemo barem javnu upravu učiniti manje poželjnim odredištem za zapošljavanje nesposobnih i neodgovornih kadrova. Nadamo se da će naša web stranica omogućiti da učinimo vidljivim one koji dobro rade svoj posao, one koji ga loše rade i one koji ništa ne rade", navedeno je u pozivu.

Glavni izazov: Zaustaviti botove

Najveći izazov za projekt je, kao i za druge slične, zaustavljanje botova, od kojih su se neki već bezuspješno uključili u ocjenjivanje spomenutog gradonačelnika glavnog grada.

"Izazov koji nas čeka je isti kao i kod većine drugih platformi koje nude mogućnosti ocjenjivanja, a svodi se na onemogućavanje stvaranja dobrih ocjena ili loših koje nisu utemeljene na stvarnom iskustvu, već su rezultat želje da se nečiji javni image popravi ili naruši", navedeno je u pozivu za podupiranje projekta koji će se poslužiti iskustvima drugih kako bi stvorio što vjerodostojniju mogućnost ocjenjivanja.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.