UHLJEBISTAN

Štromar poveo četiri djelatnika u Abu Dhabi na 7 dana, evo koliko su potrošili

Foto: Ministarstvo graditeljstva/Tripadvisor/Novotel Abu Dhabi al Bustan

MINISTAR graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar boravio je tjedan dana u Abu Dhabiju, gdje se od 8. do 13. veljače 2020. održavao 10. Svjetski urbani forum. Ministar nije imao nikakvo izlaganje na tom forumu, a u glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata poveo je još četvero djelatnika iz Ministarstva.

Tko je sve išao u Emirate?

S njim su otputovali i državna tajnica Dunja Magaš i državni tajnik Danijel Meštrić, načelnica sektora za programe Europske unije, međunarodne i EU poslove Ines Androić Brajčić te savjetnik ministra Alen Grabar koji je jedini iz Ministarstva imao izlaganje na jednom od panela.

Iz Ministarstva su nam stigli odgovori o troškovima, u kojima se pravdaju da je 85 posto troškova za prijevoz i smještaj sufinancirano iz sredstava EU fondova. Podsjetimo kako je Hrvatska, prema podacima Ministarstva financija od 1. srpnja 2013. pa do 1. travnja 2019., u europski proračun uplatila 19,7 milijardi kuna.

Koliko smo platili putovanje ministra Štromara i četiri djelatnika Ministarstva?

Što se tiče putovanja HNS-ovog ministra i njegovih kolega u Abu Dhabi, ono je porezne obveznike ukupno koštalo 81.792 kuna.

Ministar i njegova delegacija odsjeli su u hotelu s 4 zvjezdice Novotel Abu Dhabi al Bustan, a 7 noćenja s doručkom je koštalo 35.714,90 kuna. Trošak prijevoza - povratne aviokarte za sve sudionike stajale su 34.002,15 kuna.

Za dnevnice isplaćeno 12.075 kuna

Osim toga, isplaćene su im dnevnice od 50 dolara po osobi po danu (u Ministarstvu navode da im je to bilo za trošak hrane – ručak, večera i lokalni prijevoz). Dnevnice su ukupno stajale 1750 dolara, što je oko 12.075 kuna poreznih obveznika.

Program cijelog događanja Svjetskog urbanom foruma dostupan je na službenim web stranicama foruma, no na popisu brojnih izlagača ne može se pronaći nijedan iz Hrvatske. 

Što su tamo radili?

Ministarstvo nam je dostavilo navedene odgovore o troškovima, a pokušali su i pojasniti što je točno petero ljudi iz Ministarstva radilo tjedan dana u Abu Dhabiju.

"Budući da su ključne teme 10. WUF-a bile Innovation and culture, ponosni smo što je Republika Hrvatska putem predstavnika Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja dobila priliku na WUF-u pokazati i prezentirati Informacijski sustav prostornoga uređenja ISPU Republike Hrvatske s pripadajućim modulima, kao inovativni prostorno planerski alat", stoji u odgovoru Ministarstva.

Navode kako je riječ o sustavu koji Ministarstvo "kontinuirano razvija i nadograđuje od 2013. godine, a trenutno je u funkcionalnoj fazi čak 12 modula sustava: GEO portal, ePlanovi, EKatalog, ePlanovi – editor, eDozvola, ISPU lokator, eKonfernecija, eArhiva, Registar Brownfield područja, eNekretnine, eSateliti, ePIC a istovremeno se razvijaju i novi moduli: eInvesticije, eEnergetski certikat, eInspekcija prostora, eGrađevinski dnevnik i eRežimi".

Od cijele delegacije, izlaganje je imao samo ministrov savjetnik

Od cijele delegacije iz Ministarstva, samo je ministrov savjetnik Alen Grabar imao izlaganje na jednom od mnogobrojnih panela, iako se na službenim stranicama programa događanja ne može pronaći njegovo ime niti je igdje navedeno Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Ministrov savjetnik sudjelovao na panelu, evo što su radili državni tajnici

Državni tajnici, bili su pak, kako nam navode u Ministarstvu, zaduženi za - odgovaranje na pitanja.

"ISPU je na jednom od pratećih događanja, predstavio savjetnik ministra Alen Grabar, a na panelu su sudjelovali svi članovi delegacije RH kroz pitanja i otvorenu diskusiju", stoji u odgovoru Ministarstva.

Tako je, kažu, državni tajnik Danijel Meštrić, kao kreator digitalnog sustava za izdavanje dozvola za gradnju eDozvole, bio zadužen za odgovore na pitanja vezana uz taj sustav, dok je državna tajnica Dunja Magaš bila zadužena za modul ePlanovi i odgovore na pitanja koji su se odnosili na prostorno planiranje.

Štromar sudjelovao na panelu s još 70-ak ministara

"Ministar Štromar je uz spomenuti panel sudjelovao i na Glavnoj skupštini koja je okupila dužnosnike visoke razine (na kojoj je uz hrvatskog ministra sudjelovalo još 70-ak ministara nadležnih za ovo područje iz ostalih država sudionica). Načelnica sektora gđa Ines Androić Brajčić sudjelovala je na panelima koji su se bavili temama kružnog gospodarenja prostorom i zelenom infrastrukturom grada budući da su to jedne od ključnih tema koje će i ovo ministarstvo razvijati u narednom razdoblju", odgovorili su nam u Ministarstvu, pri čemu ne pojašnjavaju na koje to "naredno razdoblje" misle kad je poznato da se u Hrvatskoj za oko pola godine održavaju parlamentarni izbori i nije jasno tko će nakon njih voditi to ministarstvo i određivati njegove prioritete.

Ministarstvo: Ponosni smo što smo bili na ovom događanju

U Ministarstvu navode kako je prisustvovanje forumu bila jedinstvena prilika za sve sudionike pa tako i predstavnike RH za niz neformalnih sastanaka, razgovora i diskusija, a pritom i prilika za razmjenu znanja i iskustva sa stručnjacima iz drugih zemalja.

"Ponosni smo što je RH putem predstavnika Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja bila sudionica događanja koje na globalnom nivou razmatra i problematizira temu planiranja razvoja gradova i njihovog održivog razvoja te smo tom prigodom mogli predstaviti naša iskustva i viđenje razvoja sustava kroz informatizaciju i digitalizaciju sustava prostornog planiranja, vrijednog alata koji razvija RH", zaključuju u Ministarstvu.

Navode su kako je riječ o događanju koje organizira UN HABITAT, Agencija Ujedinjenih naroda koja se bavi temom stanovanja i planiranja razvoja gradova i služi kao platforma za međunarodno okupljanje i razmjenu iskustava i pogleda na održivu urbanizaciju te moguće posljedice na urbani razvoj općenito.

O njegovoj veličini, kažu u Ministarstvu, govori i činjenica da je ove godine forum okupio preko 13.000 sudionika (od kojih je 1534 sudionika bilo iz Europe) iz 168 zemalja svijeta.

Na forumu je izlagalo 450 predavača, a forum je imao i preko 500 pratećih događaja. Okupio je predstavnike dužnosničke razine: predsjednike država, ministre nadležne za prostorno planiranje i urbani razvoj, državne tajnike, predstavnike nevladinih udruga, stručnjake vezane uz urbano planiranje i digitalni razvoj prostora (urbane planere, razvojne programere i dr.).

Što je Svjetski urbani forum?

WUF10 se bavio temom urbanizacije i njezinim utjecajem na zajednice, gradove, gospodarstva, klimatske promjene te izazovima s kojima se susreću kreatori nacionalnih i regionalnih politika.
 
"WUF10 se bavio rješavanjem jednog od najvažnijih pitanja današnjice, a to je brza urbanizacija i njezin utjecaj na zajednice, gradove, gospodarstva, klimatske promjene i politike. Forum, koji je sazvao UN-HABITAT, otvorena i uključiva platforma na najvišoj razini za rješavanje izazova održive urbanizacije. Opća skupština UN-a prepoznaje WUF kao glavno područje dijaloga između tvoraca politika, nevladinih organizacija, stručnjaka i praktičara u području održivog urbanog razvoja", kažu u Ministarstvu.

"Svjetski urbani forum održava se svake dvije godine, počevši od 2002. godine, a njegov je cilj podizanje svijesti o održivoj urbanizaciji među dionicima i konstitutivnim skupinama, uključujući širu javnost, poboljšanje kolektivnog znanja o održivom urbanom razvoju kroz otvorenu i uključivu raspravu, razmjenu najboljih praksi i politika te razmjenu lekcija, promicanje suradnje između različitih dionika te skupina uključenih u unaprjeđenje i provedbu održive urbanizacije. WUF10 kroz drugu fazu provedbe novog plana za gradove i ciljeve održivog razvoja pokreće promjenu paradigme u načinu razmišljanja, izgradnje i upravljanja gradovima, a zahvaljujući svjetskim urbanim forumima dolazi i vrijeme za njegovu lokalnu provedbu", stoji u odgovoru Ministarstva na Indexov upit.

"UN-HABITAT nastoji pokazati da su gradovi rješenje za neke od najtežih zajedničkih izazova i da su potrebni provedbeni napori kako bi se UN-ovi ciljevi održivog razvoja mogli ostvariti u ne tako dalekoj budućnosti", navode u Ministarstvu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.