FOTO Viđen i kod Pule: Predator koji je uništio crnomorsko ribarstvo širi se Jadranom

FOTO: Marinko Babić

U SJEVERNIM dijelovima Jadranskog mora bilježi se prava invazija organizma nalik na meduzu koji je u Crnom moru desetkovao populacije riba i uzrokovao goleme štete od kojih se crnomorske zemlje do danas nisu oporavile, upozoravaju naši stručnjaci.

'Imamo dojave kupača, zaljubljenika u more, amatera ronilaca i podvodnih snimatelja da su vidjeli Mnemiopsis leidyi. Riječ je zapravo o rebrašu, latinski Ctenophora, koji je samo sličan meduzama', rekao je za Index biolog dr. sc. Davor Lučić iz Instituta za more i priobalje u Dubrovniku.

'Nisam siguran da su sve baš Mnemiopsis leidyi, no na temelju odličnih snimaka koje je napravio vrstan podvodni fotograf Marinko Babić iz Pule, sa sigurnošću smo utvrdili da ih ima među njima. Njih je inače teško analizirati u laboratorijima jer se vrlo brzo raspadaju čim dođu u kontakt s krutim tijelima. Lakše je identificirati ih na temelju kvalitetnih fotografija kakve radi Babić', pojasnio je Lučić.

Dobra vijest u ovoj priči jest to da je uz Mnemiopsis leidyi u Jadranu uočen i jajasti rebraš Beroe ovata, koji bi je možda mogao staviti pod kontrolu (slika dolje).
 
Naime, Beroe ovata je rebraš koji se hrani s Mnemiopsis leidyi. Naraste do 16 cm, a prozirno ružičaste je boje s velikim ustima na jednom kraju. Izvorno obitava u južnom dijelu Atlantskog oceana i u Sredozemnom moru. Kao invazivna vrsta naselio je Crno more i Kaspijsko jezero, gdje je smanjio i stavio pod kontrolu populaciju vrste M. leidyi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.