Navijači napali studente na Partizanskom groblju u Mostaru: "Zapamtit ćete dan kad ste došli!"

Foto: Index

STUDENTI iz Hrvatske, BiH i Srbije su napadnuti na Partizanskom groblju u Mostaru. I to nije jedini napad na tom mjestu danas. Naime, ranije jutros grupa maskiranih osoba verbalno je napala izaslanstvo UABNOR-a i SDP-a koje je došlo položiti cvijeće povodom dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Napad na izaslanstvo

"Grupa osoba s kapuljačama napala je verbalno grupu ljudi koja je došla položiti cvijeće. Incident se dogodio jutros oko deset sati, no brzom intervencijom uspjeli smo zaštititi grupu koja je napadnuta", rekao je glasnogovornik policije za Bljesak.info.

Napad na studente

Međutim, drugi napad bio je na studente koji se tu uopće nisu okupili povodom dana državnosti. Grupa od 20-ak navijača nogometnog kluba Zrinjski napala je grupu studenata te ozlijedila vodiča i jednog studenta.

Inače, prostorije kluba navijača tog nogometnog kluba nalaze se u neposrednoj blizini spomen-groblja.

Index je razgovarao s jednom od studentica koja je bila prisutna za vrijeme napada.

Navijači u fantomkama

"Studenti su iz Hrvatske, BiH i Srbije, mi smo iz Splita. Došli smo na konferenciju o mostovima u organizaciji studenata Građevinskog fakulteta u Mostaru. Danas smo išli razgledavati grad te su nas odveli na Partizansko spomen-groblje. Vodič nam je malo ispričao o tome, te spomenuo kako, kad su nekakve obljetnice, navijači Zrinjskog, čija udruga je odmah ispod groblja, rade nerede i policija dolazi osigurati ljude koji dolaze odati počast žrtvama. Vodič je bivši student pa su ga organizatori zamolili da gostujuće studente upozna s Mostarom.

Kad smo se spuštali, upravo to nas je i zateklo. 20-tak maskiranih u fantomke, šalove i kape navijača nas je napalo. Jedan momak udaren je u lice, nikakve teže ozljede. Drugi momak je udaren nakon što je tim istim momcima, dozivajući ih imenom, doviknuo: 'Što to radite, oni su s nama u sklopu fakulteta?'

"Zapamtit će dan kad su došli"


Ovi su se na to oglušili i nastavili prema nama, okružili su mene i dvije prijateljice. Jedan je krenuo na nas, ali ga je drugi zaustavio. Potom su nas izvrijeđali, govoreći kako Mostar nikada neće biti ujedinjen, da ćemo zapamtiti ovaj dan kad smo došli i da se više nikada ne vraćamo.
Nakon toga su otišli i sjeli u kafić kod udruge. Zatim dolazi policija koja je bila krajnje neugodna, bezobrazna i derala se na sve nas. Policajčev prijedlog je bio da s njim odemo u udrugu i uperimo prstom u momke koji su nas napali. Nakon dulje rasprave s policijom, otišli smo jer smo vidjeli da se ništa ne može učiniti, odnosno da ne žele ništa učiniti.

Kasnije smo saznali za jutrošnji napad te da su oni mislili da i mi idemo položiti vijence pa je to bio razlog napada", rekla je splitska studentica u razgovoru za Index.

Polaganje cvijeća nije bilo najavljeno

Što se tiče jutrošnjeg napada, službeno okupljanje i polaganje cvijeća povodom Dana državnosti najavljeno je tek za sutra, 25. studenog.

"Izaslanstva koja su danas polagala cvijeće nisu najavila svoj dolazak pa policija nije bila na mjestu događaja za vrijeme polaganja i ovog incidenta", pojasnio je glasnogovornik policije.

Jedan od simbola grada


Partizansko groblje u Mostaru izgrađeno je 1965. godine u čast svim Mostarcima poginulima u NOB-u. Izgradio ga je arhitekt Bogdan Bogdanović, u vremenu obnove i rekonstrukcije koja je nastupila nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Spomen-groblje je jedan od simbola grada, površine oko 5000 kvadratnih metara, preko šest nepravilnih terasa. Groblje ima 810 nadgrobnih ploča, a za gradnju su upotrijebljene kamene ploče koje su skinute sa starih i uništenih kamenih kuća.

Partizansko spomen groblje u Mostaru proglašeno je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.