Sutra kreće štrajk u studentskim menzama u Zagrebu, hoće li uspjeti?

Foto: FaH

POSLJEDNJI pregovori sindikata, Studentskog centra i Ministarstva znanosti i obrazovanja su propali. Sindikati pozivaju sve djelatnike SC-a da od sutra pristupe štrajku koji će trajati sve dok se ne pristane na potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

Četiri sindikata koja djeluju pri SC-u nakon više mjeseci pregovaranja pokreću štrajk jer uprava Studentskog centra, koji je u sanaciji, ne želi potpisati kolektivni ugovor kojeg su usuglasili pregovarački timovi.

Štrajk je najavljen još prošli tjedan, a potom se u priču uključio premijer Andrej Plenković. Pozvao ih je na sastanak s ministrom Pavom Barišićem koji je trebao spustiti tenzije i pronaći rješenje.

Ipak, na jučerašnjem sastanku dogovor nije postignut. I jedni i drugi ustraju u svojim tvrdnjama. Studentski centar traži odgodu potpisivanja ugovora do kraja sanacije, a sindikati zahtijevaju nova materijalna prava odmah.

Hoće li biti više štrajkaša ili onih koji rade?

Sindikati tvrde da je najmanje 70 posto djelatnika SC-a uz njih. U svojoj izjavi prošlog tjedna za Index, Tomislav Vukoja iz Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara Hrvatske, tvrdi da nemaju druge mogućnosti, nego pokrenuti štrajk.

"Dijalog smo potrošili kao opciju. Vrlo je jednostavno da do štrajka ne dođe, a to je potpisivanje kolektivnog ugovora. Nama je jako žao što su studenti ti koji će osjetiti posljedice naše akcije", rekao je Vukoja za Index.

S druge strane, sanacijski upravitelj Studentskog centra danas je za Hinu rekao da će se organizirati normalan rad studentskih restorana i da studenti ne bi trebali osjetiti štrajk.

"Restorani SC-a će raditi, unatoč štrajku koji su najavili sindikati koji se bore za prava radnika na način da se studentima uskraćuje elementarno pravo na prehranu. To je upitno, nemoralno i mislim da je to autogol sindikata i da nisu trebali ići u tom smjeru. Prava je sreća da su radnici SC-a prepoznali to i da su se odlučili pružiti uslugu studentima zbog kojih i postojimo", izjavio je sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak za Hinu.

Prema informacijama koje je dobio Index, svi voditelji restorana, kao i student servisa, potvrdili su upravi SC-a da će organizirati normalan rad i da studenti ne bi trebali osjetiti štrajk, a ako negdje ne bude moguće organizirati rad, uprava SC-a će ljudstvo nadomjestiti iz drugih restorana u roku od pola sata.

Sindikati ne vide drugu opciju, osim da im SC da tri milijuna kuna


Štrajk ima najviše šanse za uspjeh u menzama u sklopu FSB-a i Tekstilnog fakulteta dok u najvećim menzama ne bi trebao uspjeti, uvjeravaju nas naši sugovornici upućeni u cijelu priču.

Kako je Index već pisao, sindikati u novom kolektivnom ugovoru traže priličan broj novih financijskih benefita koji bi godišnje po radniku iznosili najmanje 3000 kuna.

Iz SC-a se pravdaju da u ovom trenutku jednostavno ne mogu pronaći tri milijuna kuna godišnje za nove regrese radnicima, ali da se o tome može razgovarati nakon završetka sanacije. Ipak, sindikati nezadovoljni takvim odgovorom pokreću štrajk.

"Nećemo zaključavati vrata, ali naši djelatnici imaju pravo na štrajk", poručuju sindikati uvjereni da će štrajk uspjeti.