Studija: Nakon prve doze Pfizera još uvijek postoji mogućnost zaraze novim sojevima

Foto: Epa

JEDNA doza cjepiva protiv covida-19 kompanije Pfizer možda neće stvoriti dovoljan imunološki odgovor za zaštitu od dominantnih novih sojeva, osim kod onih koji su se već prije zarazili koronavirusom, navodi britanska studija.

Znanstvenici sveučilišta Imperial College proučavali su imunološke reakcije zdravstvenih djelatnika u Britaniji nakon primanja prve doze Pfizerovog cjepiva. Ustanovili su da su oni koji su prethodno imali blagu ili asimptomatsku infekciju covidom-19 imali jaču zaštitu od zaraznijih mutiranih sojeva koji su se prvi put pojavili u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi.

Kod onih koji nisu preboljeli covid imunološki odgovor nakon prve doze bio je slabiji, što znači da je i dalje postojala mogućnost zaraze novim varijantama, piše Reuters.

Važnost druge doze

"Istraživanje pokazuje koliko je važna druga doza cjepiva. Ljudi koji su primili prvu dozu cjepiva i koji prethodno nisu bili zaraženi SARS-CoV-2 nisu u potpunosti zaštićeni od zabrinjavajućih sojeva", rekla je imunologinja Rosemary Boyton.

Stručnjaci su tijekom studije analizirali uzorke krvi sudionika kako bi evidentirali razinu imunosti na izvorni soj, ali i na takozvanu britansku (B.1.1.7) i južnoafričku (B.1.351) varijantu.

Otkrili su da je nakon prve doze cjepiva Pfizer pojačani imunološki odgovor u obliku T-stanica, B-stanica i neutralizirajućih antitijela bio uvelike povezan s prethodnom infekcijom. Kod onih koji nisu preboljeli covid jedna doza cjepiva stvorila je niže razine neutralizirajućih antitijela protiv izvornog virusa i njegovih mutiranih inačica.

Imunolog Danny Altmann kazao je kako to znači da za one koji su se cijepili cjepivom kompanije Pfizer postoji "razdoblje ranjivosti" između prve i druge doze.

Istraživanje naziva Prior SARS-CoV-2 infection rescues B and T cell responses to variants after first vaccine dose objavljeno je danas u časopisu Science.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.