KORONAVIRUS U SVIJETU

Istraživanje: U Wuhanu je bilo zaraženo skoro 500.000 ljudi, a ne 50.000

Ilustracija: EPA

PREMA istraživanju kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC ), u Wuhanu je covidom-19 vjerojatno bilo zaraženo gotovo pola milijuna stanovnika, što je skoro 10 puta veći broj od službenog.

Znanstvenici su tijekom studije analizirali 34.000 stanovnika Wuhana, izvornog epicentra pandemije, drugih gradova provincije Hubei; poput Pekinga, Šangaja te provincija Guangdong, Jiangsu, Sečuan i Liaoning kako bi procijenili stopu zaraze covid-19 na tim područjima.

Ustanovili su stopu prevalencije antitijela na covid-19 kod 4,43% građana Wuhana, metropole s 11 milijuna ljudi. U tom je gradu do sada službeno potvrđeno 50.354 slučajeva infekcije covidom-19, ali serološki testovi pokazuju kako je koronavirusom vjerojatno bilo zaraženo blizu 500.000.

Stopa prevalencije izvan Wuhana bila je znatno niža, pokazala je studija. U drugim gradovima pokrajine Hubei, antitijela na koronavirus su nađena kod samo 0,44% ispitanika, piše CNN.

Nedostatak testova, opreme i medicinskog osoblja

Yanzhong Huang, viši suradnik u Vijeću za vanjske poslove, rekao je da studija pokazuje kako se tijekom vrhunca pandemije u Wuhanu nisu prijavljivale sve infekcije; dijelom zbog tadašnjeg kaosa u zdravstvu, ali dijelom i zbog nemogućnosti da se registriraju asimptomatski slučajevi.

Tijekom siječnja i veljače, bolnice u Wuhanu su preplavili pacijenti s visokom temperaturom. No tada je bolnicama nedostajalo radne snage, pribora za testiranje i medicinskih sredstava za dijagnozu i liječenje. Stoga je mnogim pacijentima rečeno da odu kući u samoizolaciju. Neki od njih su zarazili druge članove obitelji, dok su neki čak i preminuli kod kuće zbog posljedica zaraze; i jedni i drugi nisu bili dio službene statistike.

Wuhan nije jedini grad koji je tijekom prvog vala imao premali broj testiranja. U mnogim zdravstvenim sustavima drugih zemalja je zbog nedostatka kapaciteta i resursa zabilježena slična situacija.

Primjerice, istraživanje koje je sponzoriralo Ministarstvo zdravstva države New York, pokazalo je da je do kraja ožujka svaka sedma punoljetna osoba u New Yorku imala covid-19, što je također oko 10 puta više od službenih brojki. Znanstvenici su tijekom druge studije iz kolovoza utvrdili da antitijela na koronavirus ima više od 27% od 1.5 milijuna testiranih stanovnika New Yorka.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.