Sutkinja o 4.5 godine kazne za Kameničkog: "Strožom kaznom ne bismo vratili živote"

Foto: HaH

MARIN KAMENIČKI koji je u kolovozu 2018. usmrtio dvije žene jureći Ilicom u sportskom Mercedesu gotovo 200 kilometara na sat nepravomoćno je osuđen na četiri i pol godine zatvora.

Osim zatvorske kazne izrečena mu je mjera zabrane upravljanja svim motornim vozilima pet godina nakon što odsluži 4 i pol godine zatvora. Također, mora platiti 24.530 kuna sudskih troškova.

>> Kamenički dobio 4 i pol godine zatvora. Ilicom jurio 195 km/h, usmrtio dvije žene

Nepravomoćnu presudu u utorak je objavila sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Irena Kvaternik nakon suđenja iza zatvorenih vrata dovršenog u svega sedam dana. 

Kamenički nije bio na izricanju presude, a s obzirom na to da mu je kazna manja od 5 godina, pravomoćnost presude će čekati na slobodi. 

Obrazloženje presude

Obrazlažući presudu sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Irena Kvaternik kazala je da na Kameničkog nije primijenjen blaži Zakon o sudovima za mladež, iako je u vrijeme nesreće bio mlađi punoljetnik.

Sud mu je uzeo u obzir niz olakotnih okolnosti. Kamenički je izrazio kajanje i žaljenje te se ispričao oštećenicima i njihovim obiteljima i molio ih za oprost. Olakotna mu je okolnost što je s njim u autu bila djevojka s kojom je bio u emotivnoj vezi, a koja je poginula u nesreći. Također, sud je uzeo u obzir što je otac 4-mjesečnog djeteta, zaposlen i uzdržava obitelj.

Sutkinja je otegotnim ocijenila način počinjenja djela, odnosno bezobzirnu i obijesnu vožnju koja je uz njegovo vozačko neiskustvo dovela do nesreće. Otegotna okolnost je i teška posljedica djela - dvije poginule osobe, a jedna je teško ozlijeđena koja i danas osjeća posljedice. Zbog toga sud nije primijenio minimalnu kaznu niti ublažavanje kazne ispod zakonskog minimuma.

"Kazna ne smije biti odmazda. Strožom kaznom izgubljeni životi se ne mogu vratiti i zato mislimo da će ova kazna biti dovoljna osuda mlađem punoljetniku. Budući da smo mu izrekli mjeru zabrane upravljanja vozilima u trajanju od pet godina nakon što izdrži zatvorsku kaznu, smatramo da dugo neće moći sudjelovati u prometu u kojem je ovo kazneno djelo počinio", rekla je sutkinja Irena Kvaternik u obrazloženju presude, piše Telegram.

Poginule dvije djevojke, muškarac teško ozlijeđen

Prema optužnici, Kamenički je 23. kolovoza 2018. u 21:10 upravljao Mercedesom AMG Ilicom u smjeru zapada. Kretao se brzinom od 195 kilometara na sat, iako je bio svjestan da je brzina ograničena na 50 kilometara na sat. Došavši do Ilice 442, zbog prevelike brzine kretanja izgubio je nadzor nad upravljačem i udario u rubni kamen te se zarotirao prešavši u drugi smjer.

U nekontroliranom kretanju svojim vozilom je udario u Opel Astru u kojoj je na suvozačkom mjestu sjedila Nadica Hoflinger, a koja je preminula do dolaska hitne pomoći.

U sudaru je poginula i Laura Stelio koja se nalazila na suvozačkom sjedalu Mercedesa, a koju je nakon ispadanja iz vozila udario Renault Clio koji se kretao Ilicom u smjeru istoka.

Vozač Opela je zadobio teške i po život opasne ozljede te mu je život spašen liječničkom intervencijom.

Pročitajte više