Sud kaznio Airbnb. Australci uopće nisu bili svjesni kojom valutom plaćaju

Ilustracija: Profimedia

Australci koji su rezervirali smještaj putem Airbnb-ja, a pritom im je iznos naplaćen u američkim dolarima, mogu računati na kompenzaciju nakon što je savezni sud kaznio tvrtku s 15 milijuna australskih dolara jer nije jasno dala do znanja da cijene rezervacija nisu bile u australskim dolarima.

Airbnb-ju je također naređeno da isplati do 15 milijuna dolara kompenzacije tisućama pogođenih korisnika u vidu povrata novca i naknada za konverziju, pri čemu se očekuje da će korisnici dobiti prosječno 230 dolara. Utvrđeno je da je između siječnja 2018. i kolovoza 2021. Airbnb iznio lažne ili obmanjujuće tvrdnje za oko 70.000 kupaca kojima su cijene navedene u američkim dolarima. 

Okrivili softversku pogrešku

Web stranica je prikazivala cijene koristeći znak "$", ali nije jasno dala do znanja da su cijene u američkim, a ne u australskim dolarima. Airbnb je još na početku slučaja priznao da je ovom praksom prekršio australski zakon o zaštiti potrošača. Slučaj je pokrenula australska Komisija za tržišno natjecanje i potrošače (ACCC) prošle godine.

Sudac Shaun McElwaine je u presudi naveo kako tvrtka nije precizirala da su cijene u američkim dolarima, osim na dnu prve tri web-stranice rezervacije, a zatim uočljivije na četvrtoj stranici kada je korisnik potvrdio rezervaciju. Sud je primijetio da se 2088 kupaca žalilo Airbnb-ju zbog naplate u američkim dolarima, ali je kupcima odgovoreno da su sami odabrali valutu, što je bilo netočno.

Tvrtka je kasnije okrivila softversku pogrešku koja nije uspjela klijentima u Australiji ponuditi lokalnu valutu. Sud je utvrdio da je odbor Airbnb-ja bio svjestan kupaca koji su se žalili na problem još 2018. U promatranom razdoblju bilo je oko 77.000 rezervacija od 63.000 korisnika, piše Guardian.

Tvrtka će platiti i sudske troškove nadležne komisije

Airbnb je već refundirao troškove za 8000 korisnika, a radi se o iznosu od oko 9.4 milijuna dolara. Međutim, sud je utvrdio da je ukupna vrijednost razlike između australskih i američkih cijena za dotične rezervacije bila 16.8 milijuna dolara. 

McElwaine je zaključio da je Airbnb vjerojatno imao koristi od toga što su korisnici pretpostavili da su cijene u australskim dolarima jer im se zbog toga smještaj činio jeftinijim od konkurentskih s obzirom na tečaj. U sklopu odluke s kojom su se složili ACCC i Airbnb, tvrtka će platiti kaznu od 15 milijuna dolara i 400.000 dolara sudskih troškova komisije.

"Airbnb će u sljedećih 45 dana kontaktirati potrošače koji ispunjavaju uvjete i pozvati ih da podnesu zahtjev, ali također mogu kontaktirati Airbnb i pitati o svom zahtjevu ako misle da imaju pravo na naknadu, a nisu kontaktirani do tog datuma", objasnila je Gina Cass-Gottlieb, predsjednica ACCC-a.