Sud naredio: Vratite zviždačicu Cvrtilu na mjesto direktorice

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Općinski sud u Kutini prošlog petka je donio presudu da se zviždačicu Adrijanu Cvrtilu vrati na mjesto direktorice kutinske gradske tvrtke Eko Moslavina d.o.o.

"Utvrđuje se da je prema prijaviteljici nepravilnosti Adrijani Cvrtili iz Kutine poduzeta štetna radnja na način da je zbog prijavljivanja nepravilnosti opozvana s dužnosti člana Uprave - direktora.

Nalaže se tuženiku Eko Moslavini d.o.o. da povuče Odluku o opozivu tužiteljice Adrijane Cvrtile s funkcije člana Uprave - direktora Eko Moslavine d.o.o. te se zabranjuje tuženiku poduzimanje i ponavljanje štetnih radnji prema tužiteljici", stoji u presudi. 

Uskok u prosincu 2021. uhitio gradonačelnika

Podsjetimo, Cvrtila je 2021. razotkrila korupciju i pogodovanje u firmi u kojoj je bila zaposlena. Izašla je u javnost sa snimkama razgovora s HSLS-ovim predsjednikom Gradskog vijeća Davorom Kljakićem te razotkrila zapošljavanje u tom poduzeću i priznala da je morala zapošljavati članove HSLS-a i HDZ-a.

Gradonačelnika Kutine Zlatka Babića (HDZ) optužila je da je od nje tražio da zaposli sina potpredsjednika Gradskog vijeća. Ona je to učinila, ali je na kraju sve prijavila državnom odvjetništvu. Uskok i policija su u prosincu 2021. uhitili Babića, Kljakića te još dvije osobe. 

Inače, Općinski sud je u ovom slučaju prvi put presudio protiv Cvrtile, iako Zakon o prijaviteljima nepravilnosti govori da se zviždačima ne smije osvećivati tako da im se smanjuje plaća, daje otkaz i slično. Općinski sud tom prilikom nije Cvrtili priznao status prijavitelja nepravilnosti, iz čega je proizlazilo da nije imala pravo na javno razotkrivanje korupcije. 

Prva presuda je ukinuta

Međutim Županijski sud u Zagrebu je 9. siječnja ove godine ukinuo tu presudu. Naredio je da se predmet vrati prvostupanjskom sudu u Kutini na ponovno suđenje, ali ovaj put nekom drugom sucu, a ne Jasmini Pintarić, koja je donijela prvu presudu. 

"Zadovoljna sam presudom, no ipak ću se žaliti u jednom dijelu na nju jer sud nije priznao da je čin osvete bio i u dijelu što se nije ispoštivao moj ugovor o radu direktora u kojem je pisalo da ću u slučaju opoziva biti raspoređena na svoje staro radno mjesto na kojem sam radila od 2014. godine u Eko Moslavini d.o.o., a par dana kasnije novi direktor, kojeg je postavio gradonačelnik Kutine, ukinuo je to radno mjesto kako bi mi se osvetio što je 'zaradio' USKOK-ovu optužnicu s bivšim predsjednikom Gradskog Vijeća (GV) Davorom Kljakićem, zamjenikom GV Kutina Draženom Kindermanom i bivšim oporbenim vijećnikom Darkom Kousekom", poručila je Cvrtila.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.