VIDEO Oslobođen vođa oporbe u Ukrajini: Tisuće prosvjednika tražile ostavku predsjednika

Foto: Hina
 
SUD u Kijevu oslobodio je u ponedjeljak navečer oporbenog čelnika Mihaila Saakašvilija, uhićenog u subotu i optuženog da je želio izazvati državni udar u aferi za koju oporbenjak tvrdi da mu podmeće predsjednik Petro Porošenko.
 
Sutkinja Pečerski suda u Kijevu odbacila je zahtjev državnog odvjetništva da Saakašviliju odredi kućni pritvor i nošenje elektroničke narukvice.
 
Bivši gruzijski predsjednik i njegove pristaše, među kojima je nekoliko zastupnika, s odobravanjem su dočekali tu presudu.
 
Javno poziva na svrgavanje predsjednika i parlamenta
 
Kijev sumnjiči Saakašvilija da je želio nasilno preuzeti vlast tijekom nedavnih protukorupcijskih prosvjeda u Kijevu, za koje državno odvjetništvo tvrdi da ga financiraju osobe bliske bivšem ukrajinskom predsjedniku Viktoru Janukoviču.
 
Saakašvilija, koji javno poziva na svrgavanje predsjednika i parlamenta, uhitile su u subotu ukrajinske službe sigurnosti nakon dva neuspjela pokušaja uhićenja prethodnih dana.
 
 
Tisuće prosvjednika zahtijevale ostavku predsjednika
 
Više tisuća njegovih pristaša je u nedjelju izišlo na ulice prosvjedovati protiv uhićenja i zahtijevali su ostavku predsjednika Petra Porošenka.
 
Protiv bivšeg gruzijskog predsjednika, koji je pokrenuo novu političku karijeru u Ukrajini, u domovini je izdana tjeralica zbog zloporabe vlasti. Saakašvili odbacuje te, kao i optužbe da ga podržava Rusija.
 
Porošenko je Saakašvilija 2015. imenovao guvernerom Odese, a zatim su se njihovi odnosi pogoršali te je Saakašviliju oduzeta putovnica.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Mihaila Saakašvilija, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: Mihail Saakašvili.
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.