Sud poništio isplatu 56 milijardi dolara Musku. On sad prijeti selidbom u Teksas

Foto: EPA

Elon Musk najavio je da će Tesla održati glasanje o preseljenju pravnog sjedišta tvrtke u Teksas. Do istupa je došlo nakon što je sutkinja u američkoj saveznoj državi Delawareu poništila ugovor o isplati 55.8 milijardi dolara koji je Musku 2018. dodijelila Tesla. 

Najbogatiji čovjek na svijetu, čija je pozicija ugrožena presudom, proveo je anketu na X-u pitajući bi li se Tesla trebala preseliti iz Delawarea u Teksas. S više od milijun glasova, 87% korisnika društvene mreže izjasnilo se za preseljenje, piše Guardian.

"Glasovi javnosti su nedvosmisleno u korist Teksasa! Tesla će odmah pokrenuti glasanje dioničara o selidbi u Teksas", komentirao je Musk rezultate ankete. Inače, presuda je donesena zbog tužbe dioničara Tesle, koji je tvrdio da je iznos iz ugovora pretjeran. 

Musk: Nikad ne osnivajte svoju tvrtku u Delawareu

Tijekom jednotjednog suđenja direktori Tesle tvrdili su da je dogovor sklopljen kako bi se osiguralo da Musk, jedan od najdinamičnijih svjetskih poduzetnika, nastavi posvećivati svoju pozornost tvrtki. 

No sutkinja je ustvrdila da Tesla i Muskovi odvjetnici "nisu mogli dokazati da su dioničari bili potpuno informirani o glasanju", baš kao i da je on imao "snaže veze s osobama zaduženima za pregovore u ime Tesle".

Musk je ubrzo reagirao na presudu. "Nikada ne osnivajte svoju tvrtku u državi Delaware. Preporučujem osnivanje u Nevadi ili Teksasu ako više volite da dioničari odlučuju o stvarima", istaknuo je. Inače, Musk ima jake veze s Teksasom. 

Tesla u Teksasu gradi rafineriju litija

2021. je premjestio Teslino korporativno sjedište iz Palo Alta u Kaliforniji u teksaški grad Austin nakon što je kritizirao kalifornijske propise i poreze. Također se sukobio sa zdravstvenim dužnosnicima na početku pandemije covida oko ponovnog otvaranja tvornice u Fremontu.

Jedna od gigatvornica proizvođača automobila nalazi se u Teksasu. Dodatno, Tesla gradi rafineriju litija vrijednu milijardu dolara u Teksasu, s ciljem proizvodnje dovoljno litija za baterije za oko milijun vozila do 2025. godine.

Druge Muskove tvrtke, uključujući raketnu tvrtku SpaceX i građevinsku tvrtku Boring Company, također posluju u Teksasu. Musk je prošlog mjeseca rekao kako će i društvena mreža X otvoriti ured za moderiranje sadržaja u Austinu sa 100 zaposlenika.​