Sud u Zagrebu presudio da gej par može udomiti dijete

Foto:Pixsell/Patrik Macek

UPRAVNI sud u Zagrebu presudio je da istospolni bračni par Ivo Šegota i Mladen Kožić imaju pravo biti udomitelji djece. Sud je pritom poništio odbijenice nadležnog centra za socijalnu skrb i Ministarstva demografije, koje im je prošle godine odbilo zahtjev za obavljanje udomiteljstva, i u roku od 60 dana treba donijeti novu odluku, ovaj put utemeljenu na domaćem i međunarodnom zakonodavstvu, piše Jutarnji list.

"Odluka suda je obligatorna i žalba nije dopuštena, tako da je ova presuda konačna. Pisano obrazloženje još nije stiglo, no, kako je rečeno tijekom objave, sud je prihvatio našu argumentaciju iz tužbe, temeljenu na hrvatskim propisima i Europskoj konvenciji o ljudskim pravima, te je naložio nadležnima donošenje nove odluke u skladu s presudom. Vjerujemo da će nadležni poštovati sudsku odluku", kazala je za Jutarnji odvjetnica Sanja Bezbradica Jelavić, koja zastupa Ivu Šegotu i Mladena Kožića.

Šegota je pritom izjavio: "Presretni smo. Kako smo rekli i sutkinji, ovo je božićni poklon kakvom se nismo usudili nadati."

Prijavili se za udomljavanje 2017.

Ivo Šegota je sa svojim partnerom Mladenom Kožićem među prvima, odmah nakon donošenja Zakona o životnom partnerstvu, 2015. godine sklopio životno partnerstvo, a dugo su, kako kaže, željeli biti roditelji.

Ubrzo nakon vjenčanja podnijeli su zahtjev nadležnom centru za socijalnu skrb da postanu potencijalni posvojitelji, no odmah su odbijeni, zbog čega su pokrenuli sudski postupak na Upravnom sudu, koji još traje.

Tada su počeli razmišljati i o udomljavanju te su se stoga u ljeto 2017. prijavili u nadležnu podružnicu Centra za socijalnu skrb Zagreb.

Dobili pozitivno mišljenje, a zatim ništa

"Jako su nas lijepo i srdačno primili, osobito psihologinja i socijalna radnica, koje su bile posebno sretne kad smo najavili da smo zainteresirani za udomljavanje dvoje ili troje djece jer u Zagrebu kronično nedostaje udomiteljskih obitelji, osobito onih s uvjetima i željom za udomljavanje više djece, zbog čega su centri prisiljeni razdvajati biološku braću i sestre", kazao je Šegota za Jutarnji.

Obojica su prošli cijeli postupak psihološke procjene, rješavali testove roditeljskih vještina, razmatrani su njihovi motivi za bavljenje udomiteljstvom, a izrađena im je i socijalna anamneza kako bi se ustanovila podrška obitelji i okoline.

"Sve smo u potpunosti zadovoljili, dobili smo pozitivno mišljenje, svi su bili nekako sretni što se ovo događa. Međutim, od jednog trena više nam se iz centra nisu javljali. Nakon pozitivnog mišljenja, trebali smo krenuti na obaveznu edukaciju za udomitelje, nakon čega je trebalo slijediti dobivanje licence za obavljanje udomiteljstva. Odjednom više nismo mogli dobiti nikakve odgovore, a onda su nas početkom prosinca 2017. obavijestili pisanim putem da ne postoje zakonske pretpostavke za pokretanje postupka za izdavanje dozvole jer smo u životnom partnerstvu", priča Šegota.

U fokusu dobrobit djece, a ne spolna orijentacija udomitelja

Jako su se razočarali jer Zakon o životnom partnerstvu jasno navodi da su životni partneri u svemu izjednačeni s heteroseksualnim bračnim partnerima. Kako su donositelji Zakona isticali, može im se osporavati zajedničko posvojenje djece - no ne i udomiteljstvo, koje je profesija i koje ne podrazumijeva trajnu skrb o djeci.

Odmah su se žalili Ministarstvu na rješenje Centra, ali ono je odbilo njihovu žalbu, te su pokrenuli sudski postupak. Njihova odvjetnica je u srpnju 2018. napisala tužbu u kojoj su upozorili da jedini fokus struke vezan za udomiteljstvo treba biti interes i dobrobit djece, a ne spolna orijentacija udomitelja, osobito s obzirom na činjenicu da je potreba za udomiteljima izuzetno velika.

"Vladajući su i  prilikom donošenja novog Zakona o udomiteljstvu ponavljali da ne žele izrijekom omogućiti životnim partnerima da se bave udomiteljstvom jer se to kosi s njihovim svjetonazorom, ali su istodobno isticali da će, ako sud presudi drugačije, poštovati odluku suda. Sad im je sud dao mogućnost da više ne budu Grinch i da budu Djed Božićnjak djeci koja nemaju obitelj. Jer pravo je svakog djeteta da odrasta u obitelji, a ne u sirotištu", kazao je Mladen Kožić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.