GRUPNO SILOVANJE KOD ZADRA

Sudac koji je pustio osumnjičene silovatelje prijavio one koji su to otkrili

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

SUDAC Županijskog suda u Zadru Ivan Marković koji je na slobodu pustio osumnjičene za grupno i višestruko silovanje tinejdžerice na bolovanju je. 

Bolovanje je otvorio nakon bure u javnosti koju je izazvala njegova odluka, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da je Marković primio ozbiljne prijetnje. 

Jučer je njegovu odluku srušilo tročlano sudsko vijeće u sastavu Enka Moković, Marijan Bitanga i Boris Babić, kao predsjednik vijeća, ujedno i predsjednik Županijskog suda u Zadru, i ipak poslalo petoricu osumnjičenih za silovanje na mjesec dana u istražni zatvor. Tome je sasvim izvjesno doprinijelo to što su mediji objavili priču. 

No iako je sudsko vijeće očito zaključilo da je donio pogrešnu odluku te iako je već nekoliko dana na bolovanju, sudac Marković je, uz to što je nepoznatu osobu prijavio za prijetnje smrću, uspio kazneno prijaviti one koji su javnosti otkrili cijelu priču. 

Sudac Marković je, drugim riječima, nakon što je uzeo bolovanje, zatražio od Općinskog državnog odvjetništva i policije da pokrene kazneni progon protiv onoga tko je u javnosti omogućio objavu informacija vezanu uz slučaj sedmorice mladića prijavljenih za pet teških kaznenih djela na štetu maloljetnice, piše Zadarski.hr.

Marković dakle želi da policija otkrije osobu ili osobe koje su novinarima dale informaciju da je podnijeta kaznena prijava u tajnom postupku, uključujući i njegovu odluku da se osumnjičene pusti na slobodu. Nakon dakle što je odbio odrediti istražni zatvor za sumnjivce i tako zaštititi navodnu žrtvu silovanja koja živi u istom mjestu sa svojim „zločincima”, hrabri sudac Marković je za sebe zatražio policijsku zaštitu, a one koji su o tome obavijestili javnost odlučio je kazneno goniti.

Državno odvjetništvo i policija će najvjerojatnije postupiti po kaznenoj prijavi suca Markovića i provesti istragu u sklopu koje će gotovo sigurno biti ispitan i novinar portala Zadarski.hr koji je prvi o ovom nezapamćenom i strašnom događaju koji je potresao Hrvatsku informirao javnost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.