HDZ-ovci Šuker i Đakić bi veteranima dali još 1,3 milijarde kuna

Foto: Patrik Macek, Grgur Zucko, Zarko Basic, Dubravka Petric/PIXSELL

PREMA izvješću za 2016. godinu Fond hrvatskih branitelja vrijedio je 948 milijuna kuna, od čega je skoro sva imovina otpadala na dionice Hrvatskog telekoma. Njih je država darovala Fondu kao i dionice drugih manjih tvrtki. Fond je u svom portfelju nekada imao i dionice Ine, međutim prodao ih je MOL-u za 1,96 milijardi kuna. I pritom dobro zaradio.

HEP još prije godinu dana tražio Klemm

Raspravljajući o izvješću o poslovanju Fonda HDZ-ovci Ivan Šuker i Josip Đakić predložili su da se u njega upuca i sedam posto dionica Hrvatske elektroprivrede. Nije to izvorno njihova ideja. Sedam posto te kompanije još je prije godinu dana tražio Josip Klemm.

“Ne želimo proći kao u slučaju privatizacije Croatia osiguranja kada nam nije pripalo ništa. Iako vlada nema zakonsku obavezu puniti naš Fond, normalno je da očekujemo od premijera da dio dionica od prodaje HEP-a pripadne braniteljima”, rekao je lani Klemm, samo nekoliko dana nakon što je premijer Andrej Plenković najavio prodaju četvrtine HEP-a da bi se od Mađara otkupio udjel u Ini.

Dali bi Fondu više nego što vrijedi

Tada je procijenjeno, a to je i sada jedina službena procjena, da HEP vrijedi 19 milijardi kuna. To bi značilo da bi sa sedam posto dionica HEP-a Fondu pripalo 1,3 milijarde kuna, odnosno daleko više nego što danas uopće vrijedi.

Članstvo u Fondu stjecalo se sudjelovanjem u Domovinskom ratu, a udjel je ovisio o broju u ratu provedenih dana. Na isti način računa se i isplata dividende. Broj članova Fonda od osnutka do danas se skoro prepolovio. Do lani je svoj udjele u Fondu prodalo preko 40 posto veterana.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.