Šuker već najavio deficit za iduću godinu: Proračun će biti u minusu 7,3 milijarde kuna

HRVATSKA Vlada na današnjoj sjednici ispravila je jedan od svojih brojnih propusta, te je nametnula harač i samostalnim djelatnicima. Podsjećamo, netom nakon što je krizni porez uveden, mediji su u njemu razotkrili brojne rupe, koje je Vlada zatim morala postupno krpati. Harača su, zbog jedne od takvih rupa, izvorno bili oslobođeni svi koji su registrirani kao samostalna djelatnost, a među kojima su mahom bogatiji pripadnici društva poput liječnika, stomatologa, odvjetnika, javnih bilježnika...

Kriznog poreza, od kojeg je država dosad prikupila 360 milijuna kuna, neće biti više oslobođeni niti oni, te će ga plaćati od 1. listopada do 28. veljače ove godine, potvrdio je ministar financija.

"Pesimizam je najveći problem Hrvatske"

Šuker je u svom obraćanju nakon sjednice Vlade na kojem su predstavljene Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2010. do 2012. godine najavio bolja vremena za hrvatsko gospodarstvo, ali samo ako javnost počne razmišljati pozitivnije o stanju o državu.

"Naš najveći problem je širenje pesimizma što se tiče ekonomskih očekivanja", kaže Šuker koji vjeruje da bi se Hrvatska trebala ugledati na zemlje poput Njemačke, Francuske i Japana. To su države, kaže ministar financija, koje su s oduševljenjem dočekale prve naznake oporavka. "U Hrvatskoj, s druge strane, prevladava pesimizam", govori Šuker, zaboravljajući valjda da zemlje koje je nabrojao ipak imaju "malo" stabilnije gospodarske temelje od Hrvatske.

I iduće godine u deficitu

No, Šukeru je kao prvi znak ohrabrenja i gospodarskog oporavka i dalje dovoljno bitna činjenica da je pad BDP-a u Hrvatskoj u drugom kvartalu bio manji od pada u prvom kvartalu. Šuker je također podsjetio kako je turistička sezona bila izvan očekivanja i opet najavio kako se već iduće godine očekuje gospodarski porast od 0,5 posto.

Što se tiče smjernica za razdoblje od naredne dvije godine, Vlada je najavila da će rashodi državnog proračuna iduće godine iznositi oko 120,4 milijarde kuna (150 milijuna manje nego ove godine), a prihodi oko 113 milijardi kuna (1,8 milijardi više nego ove godine). Deficit bi, prema toj računici, trebao iznositi oko 7,3 milijarde kuna odnosno 2,1 posto BDP-a. Situacija bi se trebala dodatno poboljšati u 2011. godini kad se očekuje gospodarski rast od tri posto, dok bi u 2012. godini prema predviđanjima Vlade BDP trebao porasti za 3,5 posto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.