Sukob EU i Mađarske je ozbiljniji nego što se čini

Foto: EPA

NE RADI se samo o novcu. Otkako je Bruxelles smanjio isplatu sredstava EU na kapaljku, mađarski premijer Viktor Orbán počeo je provoditi opsežne reforme kako bi ponovno otvorio slavinu za milijarde eura namijenjenih Mađarskoj. Neki dužnosnici kažu da je europski novac jedini pravi alat za provođenje demokratskih normi - no jesu li takve reforme moguće pod sadašnjom vladom, ostaje otvoreno pitanje, piše Politico.

Mađarski premijer voli velike govore, predstavljajući se na međunarodnoj pozornici kao vodeći glas u konzervativnoj kršćanskoj politici. Ali kod kuće njegova moć počiva na daleko bazičnijem konceptu - pokroviteljstvu. Želite ugovor za izgradnju ceste? Projekt za svoje selo? Koncesiju za radiostanicu? Posao za svog unuka? Za mnoge Mađare odgovor na ova pitanja vodi, izravno ili neizravno, do vladajuće stranke Fidesz.

Orbanov sustav vladanja ovisi o onome što dobije od EU. A EU više ne daje novac bez reformi

Orban je stekao lojalnost mnoštva poslovnih ljudi, političara iz malih gradova, televizijskih osoba, pa čak i glazbenika na temelju jednostavnog obrazloženja da je podrška njemu dobar potez u karijeri. Međutim, održavanje takvog sustava zahtijeva ogromne resurse. I godinama su fondovi EU igrali ključnu ulogu u njegovom održavanju.

Međutim, Europska unija je pristup milijardama fondova za oporavak od pandemije uvjetovala dugim popisom reformi, suspendirajući dodatne milijarde iz redovnih fondova zbog zabrinutosti u vezi s vladavinom prava.

Kad bi se državni resursi iznenada raspodijelili prema zaslugama i kad bi se premijerovi najbliži članovi obitelji i prijatelji suočili s istragom zbog optužbi za korupciju, Orbanov bi se sustav mogao raspasti, ističu stručnjaci.

"Korupcija je dio vladine metodologije", rekao je Miklos Ligeti, pravni direktor Transparency Internationala Mađarska.

Von der Leyen u problemu

Potpuna transparentnost uz depolitizaciju tužiteljstva, policije i sudova, ističe Ligeti, definitivno bi išla protiv logike ovakvog korumpirano orkestriranog sustava kojim se upravlja u Mađarskoj.

S druge strane, ako Bruxelles dopusti Mađarskoj pristup milijardama sredstava europskih poreznih obveznika bez smislenih reformi, europski bi dužnosnici potkopali vlastiti kredibilitet i riskirali političke posljedice na izborima za Europski parlament 2024. godine.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen posebno je pod pritiskom da zatvori slavinu.

"Mislim da ona u ovom slučaju ne može politički pobijediti ako ne bude kristalno jasno da se nešto promijenilo", rekao je njemački zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu Daniel Freund, glasni kritičar mađarske vlade.

Mađarska vlada počela je provoditi promjene kako bi dobila pristup novcu iz fonda EU za oporavak od koronavirusa - ali nadzorne agencije kažu da već ne ispunjava obećanja.

Države članice EU odobrile su bespovratna sredstva od 5.8 milijardi eura za Mađarsku u sklopu plana za oporavak od pandemije prošlog prosinca, uz upozorenje da Budimpešta mora provesti 27 reformskih ciljeva, što uključuje jačanje neovisnosti pravosuđa i uvođenje novih mjera zaštite od korupcije.

Mađarsku se prisiljava da radi reforme

Financiranje oporavka od pandemije uključuje donekle hitan vremenski okvir s obzirom na to da mu se mora pristupiti prije kraja 2023. Istovremeno, EU je obustavila 6.3 milijarde eura redovnih sredstava zbog kršenja vladavine prava za koja je utvrđeno da ugrožavaju proračun EU, uz ograničenje da bi novac mogao krenuti ako Mađarska pokaže da je učinkovito provela obećane reforme.

Kompromis iz prosinca donekle je ublažio pritisak na posrnulo mađarsko gospodarstvo. Ipak, zemlji još treba novca. Mađari osjećaju pritisak zbog visokih troškova energije i vrtoglavog skoka cijena hrane, a čak i šef mađarske središnje banke kritizira ekonomsku politiku vlastite vlade.

I dok stručnjaci uočavaju da su uvedeni neki novi propisi za poboljšanje transparentnosti i borbu protiv korupcije, njihov učinak tek treba vidjeti - s tim da se čini kako su neke strukture same po sebi manjkave.

Antikorupcijske reforme usmjerene su na novo integritetsko tijelo. Ali novo tijelo "morat će se oslanjati" na neučinkovite institucije koje su dovele do uspostave ove nove vlasti, ističe Andras Lederer iz Mađarskog helsinškog odbora.

Još jedan ključni preduvjet je da Mađarska ojača ovlasti Nacionalnog sudbenog vijeća, sudačkog tijela koje biraju suci, a koje pomaže u nadzoru sudova. Ali čak su i sami suci rekli da prvi nacrt vladinih reformi nije ispunio svoju svrhu.

Pregovori

Dužnosnik EU potvrdio je da su u tijeku pregovori između Bruxellesa i Budimpešte o sadržaju predloženih pravosudnih promjena. U Bruxellesu se neki dužnosnici i političari nadaju da će mađarsko vodstvo - s obzirom na gospodarske pritiske kod kuće i potrebu da se održi povjerenje međunarodnog tržišta - dati prednost stabilnosti i provesti reforme.

Proces se ne odnosi samo na označavanje problema, rekao je nedavno novinarima povjerenik za proračun Johannes Hahn: "Mislim da sada postoji interes da se to pitanje riješi." A mađarski dužnosnici izrazili su uvjerenje da će Budimpešta u konačnici pristupiti tim sredstvima.

Tibor Navracsics, mađarski ministar odgovoran za fondove EU, rekao je za Politico nakon razgovora s Europskom komisijom prošlog tjedna kako je optimističan da se svaki problem može postupno riješiti.

No, kako reforme napreduju, nazire se još veći problem.

Objavljujući sporazum o gotovo 22 milijarde eura u fondovima za regionalni razvoj za Mađarsku u okviru proračuna Unije za razdoblje od 2021. do 2027., Europska komisija potiho je jasno dala do znanja da dio novca zapravo neće biti dostupan dok se Budimpešta ne uskladi s Poveljom EU o temeljnim pravima.

Budući da financiranje ide na dulji rok, to bi se moglo pokazati problematičnim za vodstvo zemlje. "Komisija smatra da odredbe mađarskog zakona o zaštiti djece i ozbiljni rizici za akademsku slobodu i pravo na azil imaju konkretan i izravan utjecaj na poštivanje povelje", napisala je Europska komisija krajem prosinca prošle godine.

Orban godinama vodio kampanju protiv imigranata

Orban je prošlih godina vodio opsežnu kampanju protiv imigranata i LGBTQ+ osoba te istodobno jačao vladinu kontrolu nad obrazovnim institucijama. U svjetlu ovoga pridržavanje povelje uključivalo bi veliki domaći politički zaokret.

Mađarski dužnosnici već su naznačili da bi to mogao biti korak previše. "Postoje neke političke rasprave koje će i dalje biti aktualne", rekao je Balazs Orban, premijerov politički tajnik.

Izvan bilo kakvog političkog sukoba, šira rasprava o pristupu Mađarske europskom novcu i dalje izaziva raspravu o egzistencijalnoj prirodi onoga s čime se Orban suočava.

"EU zahtijeva značajnu uključenost civilnog društva, i to s pravom. Problem je u tome što bi provedba ovog zahtjeva bila u suprotnosti s cjelokupnom logikom Orbanova režima", rekla je mađarska oporbena zastupnica u Europskom parlamentu Katalin Cseh i dodala:

"Dosad je Europska komisija bila dovoljno popustljiva i dopuštala im da se izvuku zaobilaznim rješenjima i površnim promjenama. Ovaj put bi moglo biti drugačije."