Sukob kojeg nitko ne primjećuje



SAUDIJSKA Arabija izvela je 18 zračnih napada na sjever Jemena, rekli su Houthi pobunjenici, koji s kraljevstvom ratuju već nekoliko mjeseci, javlja iranski Press TV. Pobunjenici kažu kako su na sela u provinciji Sa'ada ispaljene stotine raketa i minobacačkih projektila.

Saudijska Arabija od studenog vodi sukob srednjeg intenziteta sa šijitskim Houthima, polukriminalnom organizacijom za koju se priča da je financirana od strane Irana. Saudijci su napali tri mjeseca nakon što je jemenska vojska pokrenula inicijativu protiv Houthija. To je prvi sukob u kojemu je saudijska vojska sudjelovala od Zaljevskog rata, i ne ie im jako dobro.

Vođa Houthija, Abdel Abdel Malik al-Houthi, na web stranici svoje grupacije objavio je video snimku u kojoj demantira navode da je ubijen u ofenzivi jemenske vojske.

Neprimjećen sukob

Planinski teritorij sjevernog Jemena već je godinama pod kontrolom Houthija, grupacije koja se formalno bori za veće priznanje, ali u stvarnosti teritorij koristi za unosan posao trgovine robljem i narkoticima.

Uvelike neprimijećen na Zapadu, sukob je zanimljiv utoliko što pokazuje vojnu sposobnost, ili nesposobnost, saudijske vojske, koja se ni u kom slučaju nije proslavila. Saudijci su dosad u sukobu izgubili 132 vojnika, a nije jasno jesu li postigli ikakav napredak.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih je sukob ostao neprimijećen je taj što je jemenska vojska pokrenula i snažnu vojnu inicijativu protiv Al Qaide.

Sukob protiv Houthija može se smatrati produžetkom saudijsko-iranskog pokušaja za nametanjem kontrole nad regijom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.