U Slovačkoj se zbog ruskog cjepiva sukobila vladajuća koalicija

Foto: Epa

SLOVAČKA vladajuća koalicija sukobila se pošto je premijer Igor Matovič zaobišao partnere i poslao zrakoplov po rusko cjepivo protiv covida-19 Sputnik V.

Slovačka vladajuća koalicija često se sukobljava zbog pristupa pandemiji, a Matovič je odluku donio unatoč zahtjevima stranačkih partnera da se rusko cjepivo ne koristi dok ga ne odobri Europska agencija za lijekove (EMA).

Slovačka je druga država članica Europske unije, nakon Mađarske, koja je kupila Sputnik V.

U Moskvu poslan vojni zrakoplov

Mlađi partner u slovačkoj koaliciji, stranka Za ljude, zaprijetio je u srijedu da će napustiti vladu zbog tog pitanja, dok je drugi, Sloboda i solidarnost (SaS), pozvao na restrukturiranje kabineta formiranog nakon izbora prije godinu dana.

Tijekom vikenda u Moskvu je poslan vojni zrakoplov da donese 200.000 doza Sputnika V, prvu pošiljku od ukupno dva milijuna, kako je kazao Matovič.

Matovič je također otišao u istočni grad Košice dočekati pošiljku, razljutivši time koalicijske partnere.

"Protivim se prijevremenim izborima, ali rekonstrukcija kabineta rješenje je koje bi moglo smiriti situaciju", rekao je vođa SaS-a Richard Sulik za slovačku televiziju nakon što se s čelnicom stranke Za ljude Veronikom Remišovom sastao s predsjednicom države Zuzanom Čaputovom.

Sulik je napomenuo da su rekonstrukcije vlade u prošlosti uključivale promjenu premijera.

"Naši partneri iskoristili su Sputnik V kao najteže oružje"

Vodstvo stranke Za ljude raspravljalo je o napuštanju kabineta, ali nisu donijeli nikakvu odluku, prenijeli su slovački mediji.

Remišova je kazala da je restrukturiranje kabineta opcija.

Matovič je branio svoju odluku na Facebooku.

"Naši partneri iskoristili su Sputnik V kao najteže oružje kako bi razbili svoju vlastitu vladu", rekao je.

Ministar vanjskih poslova Ivan Korčok, kojeg je nominirao SaS, rekao je u utorak da nabava ruskog cjepiva dovodi u pitanje poziciju zemlje na međunarodnoj pozornici.

"Sputnik V nije samo cjepivo, to je instrument u hibridnom ratu", ustvrdio je.

U slovačkim bolnicama se trenutačno nalazi oko 4000 ljudi oboljelih od covida-19. Zemlja od 5.5 milijuna stanovnika ima 7489 umrlih od te ozbiljne respiratorne bolesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.