Šundov o DES-u: "Ne mora biti Meštrović, ali Grbić sigurno neće biti ravnatelj"

JURE ŠUNDOV, Kerumova desna ruka u Gradu, danas je poručio (još jednom) kako radnike DES-a ne mora biti strah zbog dolaska novog ravnatelja Marija Meštrovića, kojeg je od četiri kandidata izabralo Upravno vijeće Ustanove za rehabilitaciju invalida. Osim toga, upozorio je Šundov, rano je prejudicirati hoće li Meštrović uistinu postati novi ravnatelj DES-a, jer ga trebaju potvrditi i Gradsko vijeće i Županijska skupština.

"Nema smisla, treba mijenjati zakon"

Rano je možda još za Meštrovića, ali nije za dosadašnjeg ravnatelja Ivana Grbića, čiji ostanak traže radnici i sindikati. "Ne mora biti Meštrović, ali Grbić neće biti sigurno", rezolutan je Šundov, kojem je cijela situacija oko DES-a prilično digla tlak. 

Kao ulje na vatru došla je odluka splitskog Županijskog suda, kojim je odbijen tužbeni zahtjev Grada prema sindikatima zbog organiziranja štrajka. Odbili su ih, jer Grad Split ni ne može tužiti, nego tek poslodavac, odnosno Grbić, koji cijelo vrijeme buni radnike kako bi ostao u fotelji.

"Pa vidite koliko je ta situacija apsurdna. Očito je da će se zakoni morati mijenjati. Ovo naprosto nema nikakvog smisla", požalio se Šundov. Čim smjene Grbića, opet će tužiti. 

"Socijalizam je završio prije 20 godina"

U čemu je problem, ni njemu nije jasno. Grbića žele zamijeniti zbog lošeg poslovanja. Bivši sindikalni vođa i radnik splitskog škvera, Šundov je radnicima DES-a poručio: "Nema više samoupravljanja. Završilo je prije 20 godina. Poslodavac ima obavezu i prema sebi i prema radnicima. Onaj koji projicira negativan rezultat, mora biti spreman i suglasan sa rezanjem troškova, otpuštanjima... Pa tko to normalan može prihvatiti. Ja dolazim iz biznisa i tamo nema nule. Kod nas je dva i dva uvijek četiri, a nula je - nula. Ni pozitivna, ni negativna", upinjao se Šundov objasniti matematiku prvog razreda osnovne.

Nema tu spora. I Kerum i Šundov, izvršni direktor Kerum d.o.o., barataju brojkama vrhunski, a ako malo i zaškripi, ruke će dati zamjenica Anđelka Visković, profesorica matematike! Normalno da kod njih nema pozitivne nule. Bilo je takvih i u još nekim gradskim firmama pa se pokazalo da je nula zapravo gubitak veći od 50 milijuna kuna.

Štrajk pred Banovinom

Novi zaplet se očekuje u četvrtak na tematskoj sjednici Gradskog vijeća o DES-u. Dok vijećnici budu raspravljali o problematici Ustanove i tome tko bi trebao na u direktorsku fotelju, pred Banovinom će štrajkati radnici predvođeni HUS-ovcem Jozom Marićem, koji je Šundovu poručio da će ga izbaciti naglavačke ukoliko se pojavi u DES-u. Šundov je na koncu ipak iskoristio Marićevu trenutačnu odsutnost (primao je infuziju nakon par dana gladovanja) te se obratio radnicima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.