Sutlić zbog teksta na Indexu priprema otkaz za četvero novinara?



NOVINARI HRT-a koji su Indexu ispričali kako je glavni ravnatelj nacionalne televizije za novinarku Ivanu Dragičević Veličković rekao da je "četnička kurvetina", mogli bi sutra dobiti izvanredni otkaz ugovora o radu.

Navodno sam Vanja Sutlić inzistira na hitnim otkazima Maji Sever, Leli Knežević, Robertu Zuberu i Sanji Mikleušević Pavić. Informacije iz Pravne službe HRT-a, govore o tome da će otkaz novinarima biti uručen jer su se odbili očitovati o slučaju, a nitko iz Pravne službe već se danima ne javlja spomenutim novinarima.

Ne javljaju im se iz Pravne službe

Četvero novinara je, piše Jutarnji list, 19. listopada dobilo poziv da se dva dana poslije, 21. listopada, očituje. Oni su zatražili dvodnevnu odgodu kako bi svemu mogao prisustvovati i njihov odvjetnik Čedo Prodanović. No, saznaje se kako im se niti šefica televizijske Pravne službe Nevenka Šintić niti bilo tko iz njezina ureda nisu javili, čak ni kada su opetovano zatražili da im se da novi termin za očitovanje.

Osim što se pravna služba navodno nije očitovala o zahtjevu novinara sa im pošalje sadržaj i obrazloženje prijave kako bi se njihov odvjetnik mogao pripremiti, i sama je prijava nejasna. Četvero novinara prvo je prozvano zbog kršenja Etičkog kodeksa, za što nije nadležna Pravna služba, a nakon toga i za kršenje Pravilnika o radu, ali s time da nisu navedene točke koje su prekršene.

Smjena po hitnom postupku

U prijavi koju su protiv Sever, Knežević, Zubera i Mikleušević Pavić podnijeli ravnatelj HTV-a Blago Markota i ravnatelj Hrvatskog radija Davor Mezulić stoji da se postupak pokreće u vezi s javnim istupom na Indexu.

Sutlić po informacijama s HRT-a ne želi gubiti vrijeme nego postupak okončati odmah sutra, a ako to zaista bude provedeno, prava prozvanih novinara bit će prekršena jer se pravno gledano postupak ne može provesti bez očitovanja druge strane. Novinari, za razliku od svojih pretpostavljenih, ne mogu se u medijima očitovati o slučaju jer bi time kršili televizijska pravila, pa će izgleda morati zatražiti zatražiti i zaštitu Programskog vijeća HRT-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.