Sutra naglo padaju cijene goriva. Profesor objasnio zašto

Foto: N1/ Igor Soban/PIXSELL

CIJENE goriva u Hrvatskoj trebale bi pasti sutra, a razloge pada cijena za N1 televiziju komentirao je profesor s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Igor Dekanić.

Dinamika rata u Ukrajini jako utječe na cijene, objašnjava Dekanić. “Vjerujem da bi se odmah vidjelo da stane. Analogija i iskustvo krize iz 70-ih pokazuje da čim je Kissinger ispregovarao mir, praktično su se odmah smirile cijene nafte na svjetskom tržištu. Kad bi danas došlo do smirivanja, odmah bi se smirile i cijene energije”, kaže Dekanić dodajući da bi “u ovom času trebao jedan Kissinger”, a svakako netko tko će posredovati između SAD-a, EU-a, Kine i Saudijske Arabije.

Smanjivanje na mediteranskom tržištu

“Cijene padaju zbog smanjivanja cijena na mediteranskom tržištu, a one se smanjuju zbog smanjivanja cijena sirove nafte”, objašnjava Dekanić dodajući da su glavni razlog za ovo očekivanja vezana uz recesiju zbog povećanje inflacije i straha od nove pandemije. “Ta očekivanja smiruju cijene nafte”, kaže.

“Danas je sirova nafta jeftina i to omogućuje zemljama, osobito onima poput Hrvatske, koje moraju intervenirati i plivati između opskrbe domaćim i uvoznim izvorima, da relativno dobro organiziraju to”, govori.

“Nisu svi sretni, ali u krizi su intervencije nužna stvar”, zaključuje i dodaje kako se u krizama intervenira, ali da intervenciju treba napustiti relativno brzo, čim kriza prođe. Dekanić smatra da se situacija neće relativno brzo popraviti.