Sutra za tri regije na snazi upozorenje na hladne valove

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske objavio je upozorenje na hladne valove za sutra.

Prema objavljenim informacijama, za zagrebačko područje prognozirana je velika opasnost od hladnog vala, dok je za karlovačko i riječko prognozirana umjerena opasnost.

Za ostale dijelove Hrvatske nema upozorenja na hladne valove.

"Vrlo hladna noć i jutro. Minimalna temperatura od -14 do -8°C. Budite spremni na hladnoću i izrazito niske temperature. Zdravstveni rizik moguć je kod osjetljive populacije, ponajprije kod starijih, male djece i beskućnika. Slušajte i postupajte prema savjetima danima od nadležnih službi", upozorenje je Meteoalarma za zagrebačko područje.

Sutra vrlo hladno jutro pa zatopljenje

Prema vremenskoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda za sutra, očekuje se pretežno sunčano vrijeme u većini krajeva Hrvatske.

Ujutro će na kopnu biti mjestimične magle. Poslijepodne se očekuje povećanje naoblake sa sjeverozapada, a navečer i tijekom noći moguće su oborine.

Na Jadranu će povremeno padati kiša, a u unutrašnjosti se očekuje mješavina snijega i kiše. Moguće su i oborine koje se smrzavaju na hladnom tlu.

Slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni vjetar. Temperature će varirati od vrlo niskih ujutro do umjerenih dnevnih.

Najniža temperatura uglavnom od -11 do -6, na Jadranu između 0 i 5°C. Najviša dnevna od 2 do 7, uz dugotrajniju maglu i niža, a na moru od 8 do 13°C.

O hladnim valovima

Kako objašnjavaju na stranici DHMZ-a, hladni valovi, slično kao i topli, djeluju na ljude uzrokujući povećanu smrtnost i pobol. Međutim, dok je utjecaj toplih valova uglavnom koncentriran na 1-2 dana nakon njihove pojave, hladni valovi uzrokuju povećanu smrtnost s odgodom i nakon njihovog završetka. Premda je maksimum smrtnosti kod toplih valova izraženiji nego kod hladnih, ukupno povećanje smrtnosti je nakon hladnih valova veće nego nakon toplih valova, dodaju.

Naglašavaju da upozorenje na hladnoću koja djeluje na zdravlje nije isto kao upozorenje na nisku temperaturu vidljivo na Meteoalarmovoj stranici. "Niske temperature u velikoj mjeri utječu na zdravlje ljudi, ali također negativne (niske) vrijednosti temperature mogu znatno utjecati na opskrbu energije, osobito električne, na smrzavanje tekućina, što je posebno važno zbog opskrbe pitkom vodom i sl. Pragovi koji postaju kritični za zdravlje u pojedinim se regijama mogu znatno razlikovati od pragova odnosno vrijednosti temperature koja može utjecati na privredu, gospodarstvo, promet, ekonomiju i sl. Upozorenje na hladnoću unutar platforme Meteoalarma podrazumijeva širi spektar utjecaja te se razlikuje od upozorenja na hladnoću koja može utjecati na zdravlje", objašnjava DHMZ.

Od utorka dnevne temperature na kopnu bit će blizu 10 stupnjeva, a od četvrtka i preko 10

Prema podacima DHMZ-a, od utorka bi dnevne temperature na kopnu mogle biti do 10 stupnjeva, dok će od četvrtka biti i više. Na moru će već sutra biti preko 10.