Ilustracije: Cancer Research UK/Index
CANCER Research UK, najveća dobrotvorna institucija za istraživanje raka globalno, donosi činjenice koje bi svi trebali znati nakon današnje objave da su prerađevine od crvenog mesa "dokazani", a crveno meso "vjerojatni" uzročnici tumora kod ljudi.
> Potvrdio WHO: Kobasice, šunka i slanina izazivaju rak
Kako crveno meso i njegove prerađevine izazivaju rak?
Istraživači još uvijek pokušavaju dokučiti kako točno crveno meso i njegove prerađevine izazivaju pojavu kancerogenih stanica, ali su glavni osumnjičeni pojedine kemikalije koje se mogu pronaći u mesu kao takvom.
Problemi s crvenim mesom počinju kad se kemikalija nazvana hem (sastavni dio crvenog pigmenta u krvi - hemoglobina) započne raspadati u našim crijevima gdje stvara druge kemijske spojeve zvane N-nitrozo za koje je otkriveno da oštećuju stanice koje oblažu crijeva i zbog čega se druge stanice moraju ubrzano replicirati kako bi sanirale štetu. Ta "ekstra" potreba za replikacijom dovodi do povećanja šanse od grešaka u DNK-a stanica, što je prvi korak na putu prema raku.
Uz navedenu i druge kemikalije u prerađenom mesu mogu rezultirati štetnim N-nitrozo spojevima u crijevima, a na njihovu pojavu utječe i vrsta termičke obrade. Tako je ustanovljeno da pečenje crvenog mesa na visokim temperaturama, bilo na žaru ili roštilju, otpušta više štetnih spojeva u usporedbi s drugim vrstama mesa.
No, postoje i druge teorije, pa dio istraživača sugerira da bi ulogu uzročnika raka moglo imati i željezo u crvenom mesu ili bakterija koja se nalazi u našim crijevima.
Kako bilo, potencijal mesa za izazivanje raka nije povezan s njegovom kvalitetom ili porijeklom (mesnica ili supermarket) jer dosadašnji dokazi sugeriraju da je riječ o kemikalijama koje se u njemu nalaze prirodno.
Što znači odluka IARC-a?
Da bi se razumjelo što odluka IARC-a znači u praksi, potrebno je razumjeti kako organizacija klasificira i kategorizira pojedinu opasnost.
Kad IARC ocjenjuje dokaze o riziku od raka, on ih stavlja u nekoliko grupa koje omogućuju lako prepoznavanje dodijeljene razine opasnosti.
Prerađevine od mesa su klasificirane kao "definitivni" uzročnici raka i pripadaju "prvoj grupi kancerogena", istoj u kojoj se već nalaze pušenje i alkohol. Crveno meso kao "vjerojatan" uzročnik raka spada u "drugu grupu kancerogena", u kojoj je i rad u smjenama. Iako navedeno može zvučati alarmantno, potrebno je uvažiti da sortiranje u grupama pokazuje koliko je IARC uvjeren da crveno meso i njegove prerađevine uzrokuju rak, ali ne i u kolikom broju slučajeva.
Riječima profesora Davida Phillipsa, jednog od stručnjaka za uzročnike raka, IARC provodi "identifikaciju opasnosti", a ne "procjenu rizika", što znači da organizacija ne nudi informacije o tome koliko je snažan potencijal nečeg za izazivanje raka, već jednostavno da on postoji.
Cancer Research UK navedeno ilustrira opasnošću da će se netko okliznuti o koru od banane, što se ne događa suviše često osim ako ne radite u tvornici banana. Pritom, šteta koju je izazvala kora od banane generalno nije onolika kao, primjerice, u slučaju sudara automobilom. Kategorizacija IARC-a ne prepoznaje takvu razliku u intenzitetu, već jednostavno konstatira da i automobil i kora od banane imaju potencijal za izazivanje nesreća.
Znanstvenici su u 2011. procijenili da oko 3 na svakih stotinu slučajeva raka u Ujedinjenom Kraljevstvu ima uzročnika u prekomjernom korištenju crvenog mesa ili njegovih prerađevina (8.800 slučajeva godišnje), za usporedbu, pušenje izaziva rak kod 64.500 ljudi godišnje ili (19 posto od svih vrsta tumora).
Stoga, ništa od navedenog ne znači da je jedan obrok crvenog mesa "za vas loš". To znači da regularna prehrana velikim količinama crvenog mesa i njegovih prerađevina kroz produljene vremensko razdoblje vjerojatno nije najbolji put za one koji žele živjeti dugim i zdravim životom. Meso je u redu ako se uzima umjereno, ono je dobar izvor proteina, željeza i cinka. No, ljudi moraju biti razumni i ne konzumirati ga previše i prečesto.
Koja je razumna količina crvenog mesa i njegovih prerađevina?
Odgovor na pitanje koja je količina crvenog mesa i njegovih prerađevina "razumna" za konzumaciju se ne može utemeljiti na postojećim dokazima jer ih nemamo. Sve što trenutačno možemo reći je da se rizik umanjuje što ga manje jedete. Britanska vlada na temelju niza zdravstvenih procjena preporučuje ljudima koji jedu više od 90 grama (težina nakon kuhanja) crvenog mesa ili prerađevina dnevno da unos smanje na 70 grama ili manje.
Veliki ljubitelji crvenog mesa koji su se našli zabrinuti današnjim izvješćima bi definitivno trebali razmisliti o smanjenju njegova udjela u prehrani, ali to ne znači da iznenada morate postati vegetarijanac, osim ako to ne želite. Jednostavne se možete odlučiti na manje i rjeđe porcije (dodajući mesu povrće, žitarice, grahorice...) ili preferirati bijelo meso, odnosno ribu koji nisu povezane s rizikom od niti jedne vrste raka.
Konačno, Cancer Research UK piše da nakon današnje objave ne mijenja postojeće smjernice za zdravu prehranu: jedite puno vlakana, voća i povrća; smanjite unos crvenog mesa, njegovih prerađevina i soli; ograničite unošenje alkohola i nemojte pušiti. Možda zvuči dosadno, ali zdrav život se uistinu svodi na umjerenost.