Sve više ljudi naručuje stvari s interneta, broj dostava je sve veći

Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell

NA tržištu poštanskih usluga u Hrvatskoj i u drugom su tromjesečju nastavljeni pozitivni trendovi pa je tako segment usluga dostave paketa veći za 6 posto u odnosu na prvo tromjesečje 2018., odnosno 11 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, priopćili su iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

"Najveći utjecaj na rast paketskih usluga imao je rast 'ekspresnih' paketa, odnosno usluga koje u sebi sadrže neku od dodanih vrijednosti i najvećim su dijelom povezane s e-trgovinom. Takvih je paketa 8 posto više nego u prethodnom tromjesečju", navodi se u priopćenju.

Rastom broja paketa povećao se i udjel paketa na ukupnom poštanskom tržištu tako da paketi trenutno zauzimaju 6,6 posto poštanskog tržišta.

Više novca

Iz HAKOM-a pritom ističu i kako je rast paketskih usluga utjecao i na rast ukupnih prihoda poštanskog tržišta, iako je ukupan broj usluga u odnosu na prethodno tromjesečje manji za oko 2 posto.

"U drugom tromjesečju 2018. je ostvareno oko 2 posto više prihoda u odnosu na prethodno tromjesečje, odnosno 6 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a što je rezultat spomenutog rasta paketa i usluga s dodanom vrijednosti", navodi se u priopćenju.

U HAKOM-u na tržištu poštanskih usluga i u budućem razdoblju očekuju nastavak takvih kretanja s obzirom na očekivani rast e-trgovine kao generatora poštanskih usluga.

Broj davatelja poštanskih usluga nije se mijenjao pa je krajem drugog tromjesečja na hrvatskom poštanskom tržištu usluge pružalo 23 davatelja, među kojima je HP-Hrvatska pošta najveći davatelj s udjelom od oko 85 posto, ističu iz HAKOM-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.