U Zagrebu sve više napadaju strane radnike. "Ne osjećamo se sigurno, strah nas je"

Foto: Privatni album

ZAGREBAČKA policija bilježi povećani broj napada na strane radnike, posebice one koji obavljaju poslove dostave. Mahom se radi o azijskim državljanima koji, uz probleme s poslodavcima i jezičnom barijerom, sve češće doživljavaju verbalne nasrtaje, ali i fizičke napade zbog kojih završe s višestrukim ozljedama u bolnici. 

Nepalac Yogmani Kafle u Zagreb je doselio prije tri i pol godine kako bi sebi i svojoj obitelji osigurao dostojan život. Glavni grad mu se činio kao idealna prilika za novi i bolji život i mjesto gdje će se osjećati prihvaćenim. No, nakon fizičkih napada na njegove kolege i zemljake, kaže kako se više ne osjeća sigurnim prolaziti ulicom u večernjim satima. 

Pretukli ga zbog cigarete

Iako nikada nije doživio neugodnu situaciju u ovih nekoliko godina, kaže kako ga je strah jer su svi radnici napadnuti na vrlo sličan način. Prepričao nam je kako su trojica njegovih kolega napadnuta i opljačkana u večernjim satima prilikom dostave hrane. 

"Prije mjesec dana napali su mog kolegu iz Nepala. Prvo su ga zaustavili i pitali cigaretu, kad su shvatili da je nema, počeli su ga tući. Sve se dogodilo u Dubravi. Još jednog dostavljača napali su prije skoro dva mjeseca i on je Indijac. 

Napadaju dostavljače iz Azije jer znaju da uvijek imamo gotovinu. Misle da će se lakše izvući jer ne govorimo hrvatski, a neki ne znaju dobro ni engleski. Ali mi uvijek prijavimo sve policiji i ako netko ne zna jezik, pomognemo mu”, kazao je Yogmani Kafle iz NRNA Croatije, udruge Nepalaca u Hrvatskoj.

Pakistancu prijetili pištoljem i ukrali mu 400 eura

Prije nekoliko dana je napadnut dostavljač iz Pakistana, koji je u KB Dubravu doveden vozilom Hitne medicinske pomoći u ranim jutarnjim satima. Pretučeni Pakistanac nije znao engleski pa mu je prijatelj pomogao u komunikaciji s liječnicima i policijskim službenicima. 

"Napadači su lažno naručili hranu kako bi opljačkali dostavljača. On je bio zbunjen jer je bilo upisano nekoliko kućnih brojeva na istoj adresi. Izašao je iz auta kako bi pronašao gdje treba dostaviti hranu. 

Tada su iz mraka izašle tri osobe, jedna mu je stavila pištolj na glavu i tražila od njega novac i hranu. On je to odbio učiniti, a oni su ga spremnikom pištolja udarili u glavu i uzeli mu oko 400 eura i hranu. Ostao je kratko bez svijesti, a liječnici su kazali kako ima frakturu nosne kosti i sinusa.”

Udruga Nepalaca: Pozivamo vladu da poduzme stroge mjere 

Yogmani je zabrinut za vlastitu sigurnost i iako su imali sastanak s policijom, smatra kako im to neće puno pomoći. Pokušavaju i s poslodavcima dogovoriti nove uvjete rada kako ne bi radili iza 22 sata te da se zajedno u grupi mogu vraćati s posla. 

Predsjednik Udruge Nepalaca u Hrvatskoj Simon Lama također je zabrinut za sigurnost stranih državljanina, posebice u metropoli. 

"Vjerujemo da se strani radnici trebaju osjećati sigurnima dok doprinose poboljšanju svojih života i obitelji u ovoj mirnoj zemlji. Obeshrabrujuća je činjenica da se ovi incidenti događaju i pozivamo vladu i lokalne vlasti da poduzmu stroge mjere protiv odgovornih za ove napade. Dijelimo mišljenje da bi sigurnost stranih radnika trebala biti glavni prioritet”, kazao je Simon Lama. 

Zagrebačka policija izvijestila je i o nekoliko slučajeva napada na strane radnike u zadnjim danima 2023. godine kao i o napadima koje je za Index ispričao Yogmani. Dan nakon Božića, kako je izvijestila policija, državljaninu Bangladeša prilikom dostave hrane muškarac je uz prijetnju nožem otuđio 390 eura. U drugom slučaju za koji je policija prijavu zaprimila 30. prosinca 2023. godine, dostavljaču iz Indije također su uz prijetnju nožem oduzeli torbicu s dokumentima i novcem. 

Kriminalist: Napadaju ih zbog novca

O razlozima sve učestalijih fizičkih napada na strane radnike, razgovarali smo sa savjetnikom za poslovnu i privatnu sigurnost Željkom Cvrtilom, koji se još 2015. godine bavio migracijama. Upozoravao je kako se će se uz dolazak sve većeg broja migranata javljati i različiti problemi poput vjerski, kulturoloških i sigurnosnih. 

"U Hrvatskoj se migranti nisu prije zadržavali, već su samo prolazili kroz našu državu. Sada nam dolazi veći broj koji ostaje tu legalno. Očito je da vlada određena netrpeljivost u jednom dijelu društva. No to nije prvotni cilj uzrok napada”, smatra kriminalist Cvrtila. 

Zanimljivo je kako se većina napada događa u večernjim satima. Slijedom okolnosti, kriminalist smatra kako se iza učestalih napada krije nekoliko razloga. 

"Napadaju ih zbog imovine jer znaju da kod sebe imaju novac i izgledaju kao laka meta. Tek nakon toga moguće je da su drugi razlozi zbog rase ili vjere. Kada je u pitanju njihovo nepoznavanje jezika ili njihovih prava, ne vjerujem da je to toliko moglo utjecati, ali je ipak moglo dati više hrabrosti napadaču. 

Iako ne znaju jezik ni možda broj policije, u tom momentu nije toliko bitno jer će ih prijaviti nakon nekog vremena. Rijetko se ulično razbojništvo odmah hvata, nego se često to tek kasnije otkriva i dolazi do napadača. U tom slučaju policija ima dobru statistiku”, objasnio je. 

"Treba biti više policajaca na ulici"

Kada je u pitanju sigurnost stranih državljana, kaže kako je najveća prevencija kada se počinitelji brzo uhite i primjereno kazne. To je, ističe, najbolja poruka počiniteljima, ali i svim drugim potencijalnim počiniteljima. 

Osjećaji sigurnosti trenutno će im biti teško vratiti jedno vrijeme zbog svih događaja, no na tome, kaže, mora raditi policija na terenu. 

"Možda bi ih trebalo educirati i upozoriti ih da se kreću u grupama i izbjegavaju pozicije koje nisu javne u kasnim večernjim satima. Ali potrebno je educirati i naše stanovništvo. Što se tiče policije, bitna je prevencija, kao i veća prisutnost policajaca na ulici, kojih je sve manje u posljednje vrijeme.

To su sad posljedice nepopunjenosti sistematizacije jer u Zagrebu manjka 30% policajaca. Treba smanjiti maksimalno kancelarijske, a uspostaviti sve veći broj uličnih policajaca.Treba smanjiti kontrole, a pojačati pozornike, kojih isto gotovo i da nema. Neki prostori se ne mogu s ophodnjama čuvati. Ne može policajac autom na trgove i kolodvore, već trebaju imati policajce u civilu”, zaključio je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.