Svećenike zanima igraju li se djeca sa svojim spolnim organima, a roditelji šute

Foto: 123rf

MEDIJI su proteklih dana izvijestili o dva zabrinjavajuća slučaja rane seksualizacije djece koju provode katolički svećenici u Hrvatskoj.

U petak je Slobodna Dalmacija objavila da su vjernici jedne solinske župe, čija djeca primaju sakrament svete pričesti, ostali zatečeni seksualno konotiranim pitanjima postavljenim u ispitu savjesti za djecu, koji su prvopričesnici dobili neposredno pred primanje sakramenata. 

Svećenika zanima diraju li devetogodišnjaci svoje spolne organe

U ispitu koji djeca moraju ispuniti kako bi primili sakramente svete ispovijedi solinski je svećenik devetogodišnju djecu pitao, između ostaloga, i sljedeće: “Diram li (igram se) bez potrebe svoje i tuđe spolne organe?” To je pak jedno od pitanja koja se tiču šeste zapovijedi “Ne sagriješi bludno.”

Nadležna Splitsko-makarska biskupija nije htjela službeno komentirati takvo pitanje upućeno pretpubertetskoj djeci, no neslužbeno su otkrili da je na svećeniku da odluči kakva će pitanja postaviti prvopričesnicima u ispitu za sakrament svete ispovijesti. 

Dan nakon toga Index je objavio da je ista pitanja dobilo pedesetak djece u dobi od devet godina u župi svetog Jurja mučenika u Pušći pokraj Zagreba.

Djeci se nameće osjećaj srama u vezi njihove seksualnosti

U problematičnom ispitu pitanja koja se tiču šeste zapovijedi grupirana su pod naslovom “BESRAMNO (PROSTO)”, a uz najseksualiziranije pitanje o tome diraju li devetogodišnjaci svoje ili tuđe spolne organe bez potrebe, djecu se pitaju i “Gledam li namjerno prostačke sadržaje (slike, filmove)?” i “Zadržavam li nepristojne misli?”

Nema sumnje da je riječ o sadržajima koji istovremeno s jedne strane potiču ranu seksualizaciju djece, koja u dobi od devet godina nemaju razvijene sekundarne spolne karakteristike, dok s druge kod njih potiču i osjećaj srama zbog vlastite ljudske seksualnosti, inzistirajući da je “diranje svojih spolnih organa” nešto besramno i prosto.

Što kaže znanost

Prema stručnoj klasifikaciji objavljenoj u brošuri “Spolni razvoj djeteta” Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, djeca od devet godina nalaze se u fazi kasnog djetinjstva (od osme do dvanaeste godine), a navodi se da “zanimanje za seksualnost i njezino izražavanje traje i kroz ovu dob”, te da “masturbacija postaje sve učestalija i sve više djece ima iskustvo masturbiranja”.

Dakle, ako devetogodišnjaci u toj dobi diraju svoje spolne organe, to je posve normalno ponašanje. Ono što nije normalno je da ih svećenik o tome ispituje i da njihovo ponašanje opisuje kao grešno, besramno i prosto. No sve to je zapravo posve u skladu s ideologijom Katoličke crkve kada je riječ o seksu. Katolička crkva je nezdravo opsjednuta seksom i seksualnošću, te svojim vjernicima od najmanje dobi nameće osjećaj krivice zbog njihovih normalnih seksualnih poriva, te se perverzno interesira za intimu devetogodišnje djece, da bi tu istu intimu proglasila grešno i prostom.

Rezultat ovakvih upitnika koje kler plasira među devetogodišnjake je da se njih agresivno seksualizira - potičući i one koji ne diraju svoje spolne organe “bez potrebe” da se zapitaju o čemu je riječ - kako bi im se istovremeno nametnula grižnja savjesti zbog povećanja interesa za seksualnost i svoje tijelo u tom kontekstu. Katolička crkva djeci, dakle, nanosi dvostruku štetu.

Mediji su dosad otkrili dva primjera ovakvih svećeničkih pitanja djeci, no kao i u vezi drugih skandala Katoličke crkve, jasno je da je riječ tek o vrhu ledene sante.

Katolički aktivisti širili laži o seksualnom odgoju

Pritom je naročito ironično da su baš udruge koje funkcioniraju kao aktivistička ekspozitora Katoličke crkve prije nekoliko godina vodile sulude kampanje pune laži u vezi uvođenja zdravstvenog odgoja, tvrdeći da on dovodi do prerane seksualizacije djece.

Tako je od klerikalnih udruga i uz logističku podršku Katoličke crkve 2014. provođenja kampanja “Ne dirajte djecu”, u kojoj se isticala Ksenija Abramović, danas vlasnica katoličke televizije Laudato TV.

Ona je na tribini u Dubrovniku izjavila sljedeće: “U Njemačkoj na satovima domaćinstva djeca od devet godina mijese tijesto za pizzu. Dok još ima onih grudica, stavi se stol ispred razreda i djetetu skinu gaćice. I na stražnjici od djeteta završi se miješanje tog tijesta od pizze, gdje se na taj način pokazuje koliko se treba riješiti straha od bilo kakvog dodira. Malo pizza, malo stražnjica! Dakle, to je prestrašno, to je ono što nas čeka. Ministar Željko Jovanović je rekao kako će u hrvatskim školama implementirati spolni odgoj po uzoru na onaj u Njemačkoj.”

Sve tvrdnje Ksenije Abramović su već sljedeći dan razotkrivene kao laži; naravno da se u Njemačkoj devetogodišnjake ne skida do gola da bi im se usred razreda na stražnjici mijesilo tijesto za pizzu.

Crkva se guši u pedofilskim skandalima, a u Hrvatskoj svećenike zanima igraju li se djeca sa svojim spolnim organima

No zato je istina da u Hrvatskoj katolički svećenici ispituju devetogodišnjake o tome diraju li se po spolnim organima ili ne.

Dodatni sloj perverzija takvom ponašanju nekih hrvatskih katoličkih svećenika su općepoznate činjenice o masovnim pedofilskim skandalima i silovanju djece od strane katoličkog klera diljem svijeta, uključujući i Hrvatsku, što je hijerarhija Katoličke crkve desetljećima zataškavala.

S obzirom i na seksualne frustracije koje kod svećenika izaziva celibat, po kojemu se ne smiju ni “dirati po spolnim organima bez potrebe”, čini se naročito alarmantnim kada se svećenici kod devetogodišnje djece raspituju o spolnim organima te djece. To se može protumačiti i kao efikasan način za svećenike seksualne predatore da o svojim potencijalnim žrtvama saznaju podatke kojima ih onda mogu ucjenjivati i koje mogu zlorabiti kako bi nad tom djecom bludili.

Odgovornost roditelja

Znakovito je da i Splitsko-Makarska biskupija i Zagrebačka nadbiskupija šute o perverznim upitnicima svojih svećenika kojima se potiče rana seksualizacija djece. Ako šuti, znači da se s time slažu i da to podržavaju.

Stoga je konačna odgovornost na roditeljima hrvatske djece. Ne mogu tvrditi kako nisu znali što svećenstvo radi njihovoj djeci i kuda može odvesti popovsko ispitivanje devetogodišnjaka diraju li svoje spolne organe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.