Švedski premijer Fredrik Reinfelt: Hrvatska može nastaviti put u EU

DANAŠNJI povijesni dogovor između premijerke Jadranke Kosor i Boruta Pahora u Ljubljani o deblokiranju pregovora Hrvatske s Europskom unijom i rješavanju graničnog spora pregovorima izazvao je reakciju i u predsjedavajućoj zemlji EU Švedskoj čiji je premijer potvrdio kako Hrvatska sada može nastaviti sa pristupnim procesom u Europsku uniju.

> Postignut dogovor: Granica Slovenije i Hrvatske rješavat će se pregovorima!

> Milanović: Spor sa Slovenijom je mogao biti riješen mnogo prije, izgubili smo godinu dana

> Rudolf: Današnji dogovor posljedica pritiska na Sloveniju

Većina stranih medija danas je izvještavala o pregovorima u Ljubljani te su izvještaji o njima uglavnom pozitivni. BBC je u svome tekst pod naslovom "Slovenija deblokirala pristupne pregovore Hrvatske s EU" prenijela izjave premijera te napisala kratku povijest graničnih pregovora između dvije zemlje. Kao i u prijašnjim svojim tekstovima BBC navodi kako se Hrvatska i Slovenija, od proglašenja nezavisnosti 1991. godine, ne mogu dogovoriti oko granice u "malenom" Piranskom zaljevu u Jadranskom moru.

Navode kako Hrvatska želi da granica bude na sredini tog zaljeva dok se Slovenija boji da svojim brodovima neće moći osigurati izlazak na otvoreno more. BBC zaključuje tekst s rečenicom da su se predsjednici Vlada dogovorili da taj spor riješe uz međunarodnu medijaciju.

"Kosor i Pahor se srdačno poljubili"

Dosta prostora dogovorima Hrvata i Slovenaca danas su otvorili i mediji u regiji. Srpski B92 opširno je pisao o dogovorima u Ljubljani uz napomenu kako će ti pregovori donijeti dobro i Srbiji. Prenose izjavu profesora međunarodnih odnosa sa Fakulteta političkih znanosti u Beogradu Predraga Simića koji je rekao kako Europska unija ne želi biti sklonište za različite međudržavne sporove zemalja koje se poslije pretvaraju u sporove između EU i zemalja te se blokira proširenje. "Nadajmo se da će sada ova situacija otvoriti put ne samo Hrvatskoj nego i onima koji čekaju u redu iza Hrvatske, uključujući i Srbiju, za primanje u EU", zaključio je Simić.

Bosanski Dnevni Avaz je u cijeloj priči o postizanju dogovora između Hrvatske i Slovenije izvukao vrlo zanimljiv naslov koji glasi kako su se Kosor i Pahor srdačno poljubili. Uz zaključke pregovora u Ljubljani naveli su i pismo Jadranke Kosor švedskom Predsjedništvu EU u kojem je zatražila nastavak pretpristupnih pregovora. Tekst zaključuju sa ocjenom da se ovim dogovorom  "otvara novo poglavlje u odnosima dvije zemlje" te revijalno spominju Kosoričinu i Pahorovu šetnju Ljubljanom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.