KORONAVIRUS U SVIJETU

Švedski proizvođač kamiona planira ukinuti tisuće radnih mjesta

Ilustracija: EPA

ŠVEDSKI proizvođač kamiona Scania objavio je da zbog smanjene potražnje u vrijeme pandemije koronavirusa razmišlja o ukidanju 5000 radnih mjesta.

"Kriza zbog koronavirusa prisiljava nas da smanjimo razinu aktivnosti, a to znači da prema našim procjenama imamo 5000 više zaposlenih u svijetu no što nam je potrebno", priopćio je izvršni direktor Henrik Henriksson.

Scania će po njegovim riječima provesti "analizu do 1000 radnih mjesta s visokom stručnom spremom" u sjedištu u Sodertalju, južno od Stockholma.

S obzirom na procjenu o sporoj obnovi potražnje, "organizaciju moramo prilagoditi novom stanju već u ovoj godini", rekao je Henriksson.

Koristili pakete potpore

Tvrtka je odbila komentirati kako će potez utjecati na radna mjesta u drugim zemljama.

Navode da su koristili pakete potpore za radnike na skraćenom radnom vremenu, koje im je odobrilo nekoliko vlada, a poduprli su ih sindikati i zaposleni.

Predstavnici sindikata s upravom i odborom rade na nalaženju mogućnosti za uštedu troškova, ali to ne isključuje smanjenje broja radnih mjesta.

Scania je članica grupe Volkswagen, a prošle je godine isporučila 91.700 kamiona i 7800 autobusa. Posluje u više od 100 zemalja i ima oko 51.000 zaposlenih. Proizvodnja joj je organizirana u Europi, Latinskoj Americi i Aziji.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.