Švedski startup printa ljudske organe

Screenshot: Instagram

ŠVEDSKA startup kompanija Cellink uspjela je uz pomoć 3D printera replicirati dijelove ljudskog tijela i organe. Ta bi inovativna ideja mogla pomoći liječnicima u pronalasku novih metoda liječenja raka i drugih teških bolesti, piše portal World Economic Forum.

Organi stvoreni pomoću gela i fibroblasta

Znanstveni tim otkrio je da prava kombinacija sintetičkih i prirodnih polimera pomiješana s materijalima koji su bazirani na izvanstaničnoj matrici može biti savršen materijal za stvaranje novih organa i reproduciranje svih vrsta stanica.

Startup je uz pomoć jedinstvenog gela i serije fibroblasta uspio isprintati 3D model ljudske kože, a sprema se proizvesti i model tkiva jetre, kao i beta stanice koje proizvode inzulin.

Uz takve rezultate ne iznenađuje da je Cellink u samo dvije godine od malog znanstvenog startupa postao snažna tvrtka koja je aktivna u 48 zemalja diljem svijeta.

Trenutno je u Cellinku zaposleno 70 ljudi koji rade u više od 450 laboratorija u cijelom svijetu, a tvrtka surađuje i s vodećim imenima farmaceutske industrije poput kompanije Johnson and Johnson.

Nevjerojatna preciznost 3D printera

Cellink se u izradi modela organa koristi najsuvremenijom opremom - izvanredno preciznim i brzim 3D printerom koji smjesu hidrogela i različitih materijala oblikuje na potrebne načine, tj. u oblike raznih organa.

Hidrogelovi kojima se Cellink koristi u izradi organa jedinstveni su po tome što imaju vrlo specifična svojstva - viskozni su, želatinasti, mogu se ugraditi u mreže, proizvoditi u svakom trenutku i nevjerojatno su otporni na naprezanje i izdržljivi.

Njihovi printeri također su jedinstveni - treća generacija BIOX opreme omogućava izgradnju slojeva od samo 50 mikrona, s rezolucijom od jednog mikrona.

Iako su i mnoge druge kompanije razvile tehniku 3D printanja ljudskih organa, 3D printer kojeg rabi Cellink nudi istu uslugu po deset puta manjoj cijeni, napominje se na kraju članka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.