Svemirsko smeće pogodilo i oštetilo ISS

Foto: NASA/CSA

KOMAD svemirskog otpada koji je bio premali za praćenje pogodio je Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) i oštetio njenu robotsku ruku Canadarm2.

Instrument je, na svu sreću, još uvijek funkcionalan, ali je objekt probio njegovu termičku zaštitu i oštetio neke njegove komponente.

Svemirske agencije i znanstvena zajednica već neko vrijeme upozoravaju na problem svemirskog otpada (ostataka misija i satelita), navodeći kako se radi o tempiranoj bombi. Stručnjaci prate više od 23.000 komada većih od teniske loptice kako bi se izbjegao sudar između njih i ISS-a ili satelita.

Manje objekte je nemoguće pratiti, no to ne znači da ne mogu nanijeti značajnu štetu aktivnim misijama u orbiti Zemlje, piše Science Alert.

130 milijuna malih fragmenata

Canadarm2 (SSRMS), koji je dizajnirala Kanadska svemirska agencija (CSA), dio je ISS-a već punih 20 godina. Radi se o robotskoj ruci od titanija koja služi za održavanje postaje i kao pomoć pri manevriranju objekata izvan ISS-a, poput teretnih brodova.

Za sada nije poznato kada je točno došlo do udara. Šteta je prvi put primijećena 12. svibnja, tijekom rutinskog pregleda.

"Unatoč udaru trenutne analize pokazuju da je uređaj i dalje funkcionalan. Šteta je ograničena na manji dio ruke i termički pokrivač. Canadarm2 nastavlja s planiranim operacijama", napisala je CSA.

Iako je ISS ovoga puta imao sreće, problem svemirskog otpada povećava se iz godine u godinu i samo je pitanje vremena kada bi moglo doći do ozbiljnije štete. Međunarodna svemirska postaja prošle je godine morala tri puta izvesti hitne manevre kako bi izbjegla sudare sa svemirskim otpadom.

Europska svemirska agencija (ESA) procjenjuje da oko Zemlje trenutno kruži oko 130 milijuna fragmenata materijala ljudske proizvodnje manjih od jednog milimetra.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.