Svemirsko smeće prekida televizijske prijenose i ostavlja nas bez vremenske prognoze?

U IZVJEŠĆU Pentagona se upozorava da je svemir toliko napućen "smećem" da bi sudaranje satelita moglo izazvati lančanu reakciju sposobnu za uništavanje telekomunikacijske mreže na Zemlji.

Znanstvenici tvrde kako je količina napuštenih satelita i raketa dosegla svoju prijelomnu točku te sada prijeti katastrofom. Samo jedan sudar satelita ili većih komada "svemirskog smeća" mogao bi donijeti da tisuće dijelova počne letjeti orbitom, a svaki od njih bi bio sposoban uništiti ostale satelite. U opasnosti su GPS, međunarodna telefonska mreža, televizijski signali te sustav vremenskih prognoza.

Strahuje se i da bi veći komadi "svemirskog smeća" mogli zaprijetiti astronautima koji se nalaze u svemirskim letjelicama i na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS). Indijski znanstvenik Bharath Gopalaswamy je izračunao kako se u ovom trenutku u nižoj Zemljinoj orbiti nalazi više od 370 tisuća komada "svemirskog smeća" te oko 1.100 satelita. "Ovo je prijelomna točka. Ni jedan satelit nema adekvatnu zaštitu od svemirskog smeća".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.