Svemirsko tijelo Ultima Thule dobilo drugo ime, ovo je bilo previše nacističko

Foto: NASA

ULTIMA THULE, najudaljenije svemirsko tijelo koje smo posjetili, preimenovan je u Arrokoth, odnosno "Nebo" na jeziku indijanskog plemena Powhatan. Zašto? Izgleda da je naziv Ultima Thule imao prevelike nacističke konotacije.

Ledenu stijenu, dužine 33 kilometara koja kruži u mraku Kuiperovog pojasa, istražila je u siječnju ove godine NASA-ina letjelica New Horizons (Novi horizonti). Pokazalo se da se objekt, tehničke oznake 2014 MU69, sastoji od dva spojena dijela te da njegov izgled pomalo podsjeća na snjegovića.

Znanstvenici su ga prozvali Ultima Thule po mitskom kopnu koje je u klasičnoj i srednjovjekovnoj europskoj literaturi smješteno izvan granica poznatog svijeta, piše Science Alert.

Hitlerova stranka

No, uskoro je taj naziv izazvao bijesnu reakciju javnosti jer se pokazalo kako su se njime početkom 20. stoljeća koristili krajnje desni njemački okultisti. Thule je za njih bio dom predaka Arijevaca; kako su oni opisivali rasu proto-Indo-Europljana.

Članovi društva Thule osnovali su političku stranku koja je kasnije postala nacistička stranka Adolfa Hitlera te je termin Thule i dalje popularan u krugovima krajnje desnice.

Stoga je znanstveni tim New Horizonsa odabrao novo ime koje je potvrdila i Međunarodna astronomska unija. Naziv Arrokoth svečano je objavljen na ceremoniji NASA-e koja se održala u utorak, no NASA u svom izvješću nije spomenula kontroverzu koja je nastala oko bivšeg imena.  

Na upite novinara, odgovorila je da je Ultima Thule bio samo neslužbeni nadimak te nije komentirala je li nacistička povijest igrala ulogu u njegovom odbacivanju.

Zašto je Kuiperov pojas zanimljiv?

Podsjetimo, nekoliko čimbenika čini tijelo Arrokoth, ali i područje u kojem ono prebiva, posebno zanimljivim znanstvenicima.

Kao prvo, Sunce toliko slabo dopire do tih krajeva da se temperature kreću oko 30-40 stupnjeva iznad apsolutne nule. Na apsolutnoj nuli koja iznosi -273,15 ºC, prestaje svako gibanje na atomskoj razini.

S obzirom na to da se radi o tako niskim temperaturama, nema kemijskih reakcija, a to znači da je misteriozno tijelo Arrokoth toliko smrznuto da je vjerojatno savršeno očuvano u svom izvornom stanju iz doba nastanka Sunčevog sustava i da unutar sebe skriva tajne iz tog vremena.

Drugo, Arrokoth je jako malo tijelo pa nema "geološki motor" koji kod većih tijela uzrokuje stvaranje raznih procesa.

Treći faktor je sama priroda okoliša, tj. mirno susjedstvo Kuiperovog pojasa, gdje postoji vrlo mala vjerojatnost sudara između objekata.

Što ćemo saznati?

"Sve što ćemo naučiti o tijelu Ultima Thule (sada Arrokoth) - od njegovog sastava do geologije, od toga kako je nastalo, ima li satelite, atmosferu i slično – omogućit će nam da saznamo kako su izgledali prvobitni uvjeti pri formiranju Sunčevog sustava.

Sva druga tijela, planeti i ostalo oko kojih smo kružili ili na koja smo slijetali, ne mogu nam otkriti te stvari jer su ili previše velika, ili preaktivna, ili jednostavno pretopla“, objasnio je astrofizičar Alan Stern, voditelj projekta New Horizons.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.