GRUPNO SILOVANJE KOD ZADRA

Svi koji su objavljivali slike "silovatelja" mogu završiti u zatvoru

Foto: Index, Facebook, 123 rf, Sanjin Strukić/Pixsell

NAKON što su se počela dijeliti navodna imena osumnjičenih silovatelja tinejdžerice po Facebooku, Index je apelirao u članku da se to ne radi jer je izuzetno opasno, prvenstveno po silovanu djevojčicu, a isto je kasnije navela i policija koja je rekla da će sve koje otkrije da su to radili kazneno prijaviti.

>>Nemojte šerati slike "silovatelja"na Facebooku. Evo zašto

Index je danas razgovarao s predsjednicom Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu, Lanom Peto Kujundžić, koja nam je rekla da su u ovom slučaju prekršena dva članka Kaznenog zakona koji se odnose na povredu privatnosti djeteta i na povredu tajnosti postupka. Svi otkriveni mogu biti kažnjeni i zatvorskom kaznom po jednom članku do dvije godine zatvora, a po drugom do tri.

"Ovdje se radi o kršenju članka KZ-a koji se odnosi na povrede privatnosti djeteta, kao i na povrede članka 307. koji se odnosi na povredu tajnosti postupka. Sve više se događa da na društvenim mrežama kolaju priče o djeci s iznošenjem njihovih privatnih podataka. Imali smo presude gdje su osobe koje su kršile ove članke zakona bile kažnjene", rekla je za Index sutkinja Peto Kujundžić.

Sutkinja: Postali smo zemlja koja se vraća na Divlji zapad, želimo objesiti prvog osumnjičenog

Navodi kako se detalji predmeta u kojima se radi o djeci nikako ne smiju iznositi u javnost.

"Oni koji su otkrivali podatke iz ovog slučaja trebaju biti kažnjeni jer je to što su radili sramotno. Postali smo zemlja koja se vraća na Divlji zapad i želimo objesiti prvog osumnjičenog. Prije suda i odluke te ičega takvog, da ide prozivanje, pogotovo kad se radi i s jedne i druge strane od djeci, to je prestrašno. Ovaj slučaj nije trebao doći u javnost, svi postupci su trebali biti tajni. Niti se u člancima smio stavljati opis s mjestom kraj određenog mjesta. Također, pozivanje na linč i sudaca i svih ostalih je strašno", istaknula je sutkinja Peto Kujundžić.

Naime, otkad je objavljena informacija da je sudac Županijskog suda u Zadru Ivan Marković osumnjičene za višestruko grupno silovanje 15-godišnje djevojčice pustio da se brane sa slobode, ubrzo je po društvenim mrežama, pogotovo Facebooku, krenulo dijeljenje fotografija.

Policija istražuje tko je objavljivao imena i fotografije osumnjičenih silovatelja

Iako je Facebook brisao takve objave, isti oni koji su ih dijelili su nastavili ponavljati objave, a policija je prije dva dana objavila da istražuje tko je objavljivao imena i fotografije osumnjičenih mladića i da će svi, koje otkrije, biti i kazneno prijavljeni.

Naime, na temelju istih posredno se može otkriti otkud oni dolaze, ali i identitet žrtve, čime se ona direktno ugrožava, što je Index i ranije naveo u svom apelu.

Kazne za kršenje KZ-a u ovom slučaju do dvije i tri godine zatvora

Prema Kaznenom zakonu dijete je osoba do navršene 18. godine, a članak 178. Kaznenog zakona koji se odnosi na povredu privatnosti djeteta kaže: Tko iznese ili pronese nešto iz osobnog ili obiteljskog života djeteta, protivno propisima objavi djetetovu fotografiju ili otkrije identitet djeteta, što je kod djeteta izazvalo uznemirenost, porugu vršnjaka ili drugih osoba ili je na drugi način ugrozilo dobrobit djeteta, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

U stavku dva istog članka navodi se: Tko djelo iz stavka 1. ovoga članka  počini putem tiska, radija, televizije, računalnog sustava ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način zbog čega je ono postalo pristupačno većem broju osoba, kaznit će se kaznom zatvora do dvije godine.

Članak 307. odnosi se na Povredu tajnosti postupka. Stavak jedan tog zakona glasi: "Tko neovlašteno otkrije ono što je saznao u prethodnom kaznenom postupku, postupku pred sudom, prekršajnom postupku, upravnom postupku, postupku pred javnim bilježnikom ili stegovnom postupku, a što se na temelju zakona ili odluke utemeljene na zakonu smatra tajnom, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine."

Stavak 2. kaže: "Kaznom iz stavka 1. ovoga članka  kaznit će se tko bez dozvole suda objavi tijek postupka koji je po zakonu tajan ili je odlukom suda proglašen tajnim, ili tko bez dozvole suda objavi tijek kaznenog postupka prema djetetu, kaznenog postupka za kazneno djelo počinjeno na štetu djeteta ili postupka u kojem se odlučuje o zaštiti prava i interesa djeteta ili objavi odluku u tom postupku."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.