Svi žele na Filozofski: Za jedno studentsko mjesto bori se 19 kandidata

IAKO slovi za najmanje profitabilan fakultet, najviše prijavljenih kanididata i ove je godine bilo upravo na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Čak 19 kandidata ove godine konkurira za jedno studentsko mjesto na tom fakultetu, moglo se čuti danas u Agenciji za znanost i visoko obrazovanje.

Najpopularniji smjerovi na Filozofskom su psihologija, pedagogija i sociologija, zatim studij antropologije koji bilježi najveću navalu prema omjeru prijava i upisnih kvota sa 64 kandidata na jedno slobodno mjesto, te dvopredmetni studij povijesti.

Sljedeći koji bilježi najveći broj prijava, njih 4.499, je Prometni fakultet koji ima po 49 prijavljenih kandidata na jedno studijsko mjesto. Prema studijskim programima, najviše je prijavljenih bilo na građevinarstvu, njih 3.908, zatim je oko tri tisuće prijavljenih na prometu, elektrotehnici i informacijskoj tehnologiji te računarstvu na FER-u, te novinarstvu.

Sutra konačne rang-liste

Nakon zagrebačkog, najviše je prijava zaprimilo Sveučilište u Rijeci, njih 4.744, i Splitu, 4.433. Konačne rang-liste kandidata po prijavljenim studijskim programima objavit će se sutra na adresi www.postani-student.hr.

Kandidati će do 20. srpnja imati mogućnost potvrditi upis na studijski program na kojem su ostvarili pravo upisa. Za to imaju 48 sati, nakon čega za upis kontaktiraju odabrano visoko učilište. Broj upisnih mjesta na visokim učilištima ove godine je oko 38 tisuća. U gimnazijama, četverogodišnjim i trogodišnjim strukovnim školama ove je godine bilo 45.264 maturanta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.