Švicarke masovno vrištale na prosvjedu, traže jednak tretman

Foto: Epa

ŽENE diljem Švicarske danas su masovno vrištale i stvarale buku na prosvjedu na kojem su zatražile jednak tretman i iskorjenjivanje obiteljskog nasilja. 

Prošle je godine pola milijuna ljudi marširalo Švicarskom kako bi naglasili loš status ženskih prava u toj državi. Ove se godine takozvani ženski štrajk morao prilagoditi uvjetima pandemije koronavirusa. 

"Vrištim za sebe, ali i za svoje sestre i braću"

Tisuće okupljenih u Ženevi i drugim švicarskim gradovima vrištale su jednu minutu u 15:24, vrijeme kada žene tehnički počinju raditi bez naknade ako se uračuna razlika u plaćama između žena i muškaraca.

Održana je i minuta šutnje za žene koje su usmrtili njihovi muževi i partneri. 

"Za mene je to emocionalno. Vrištim za sebe, ali i za svoje sestre i braću. Vrištim za svu djecu koja su izgubila majku i oca, kao i za svoju majku, koja bi isto vrištala da je živa", rekla je 19-godišnja studentica Roxanne Errico dodavši da je njezinu majku ubio njezin nasilni partner. 

Švicarke zarađuju manje plaće

Rosa-Angela Gramoni, također stanovnica Ženeve, rekla je kako na ženskim štrajkovima sudjeluje od 1991. godine. 

"Sad mogu umrijeti u miru. Sljedeća generacija je ovdje da preuzme. No neko vrijeme sam bila veoma tužna. Mislila sam da smo se borili za mnoge stvari, no i da nismo dovršile posao te da nema nikoga tko će to učiniti", kazala je Gramoni, koja je u sedamdesetim godinama života. 

Švicarci imaju visoku kvalitetu života, no za drugim razvijenim ekonomijama zaostaju po pitanju rodne jednakosti na radnom mjestu i u plaćama. Švicarke zarađuju otprilike petinu manju plaću, što je napredak u odnosu na prije 30 godina kad su zarađivale trećinu manje, no lošije nego 2000. godine. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.