Švicarska šalje gorivo iz strateških rezervi na tržište

Foto: EPA

ŠVICARSKA vlada najavila je danas da će početkom listopada na tržište plasirati benzin, dizel, lož-ulje i kerozin iz strateških rezervi kako bi osigurala opskrbu domaćeg gospodarstva naftnim derivatima.

Gorivo iz rezervi trebalo bi nadopuniti nedostatnu opskrbu zbog ograničenih teretnih kapaciteta na rijeci Rajni i logističkih problema s inozemnim željezničkim prijevozom. Vlada je ove godine već dva puta de facto plasirala na tržište gorivo iz strateških rezervi tako što je kompanijama koje su ih dužne puniti odobrila manje kvote nego inače, podsjeća Reuters.

Kolike su strateške rezerve?

Strateške rezerve ili obvezne zalihe benzina, dizela i lož-ulja dostatne su za oko 4.5 mjeseci normalne potrošnje. U slučaju kerozina, rezerve su dovoljne za otprilike tri mjeseca, navodi se u vladinom priopćenju. Vladina uredba o puštanju u promet naftnih derivata iz strateških zaliha ostat će na snazi "sve dok to situacija bude apsolutno zahtijevala", dodaje se u priopćenju.

"Ako možete, koristite lož-ulje umjesto plina"

Naftni derivati iz rezervi zadnji su put pušteni u prodaju 2005., 2010. i 2019. godine. Iz vlade su također tvrtkama preporučili da, ako mogu, od početka listopada umjesto prirodnog plina koriste lož-ulje.