Svijeće pred školom poginulog učenika. Pao je s 5. kata preko ograde kluba u Pragu

Screenshot: HRT

UČENICI porečke srednje škole koji su bili na školskom izletu u Pragu, tijekom kojeg je došlo do tragične pogibije njihovog 17-godišnjeg kolege, šokirani tim događajem vratili su se u Poreč tijekom prošle noći. Pred školom su već bile upaljene svijeće i ostavljene ruže u spomen na stradalog učenika.

Po riječima ravnatelja srednje škole Mate Balote Krešimira Bronića, on je jutros razgovarao s profesorima i vodičima koji su bili na izletu, ali pojedinosti razgovora ne želi iznijeti u javnost dok ne dobije službeno izvješće.

"Za sada imam samo usmene informacije o tome što se dogodilo", rekao je ravnatelj.

"Učenik je prešao preko ograde terase kluba i pao s visine petog kata. Vjerujem da je nesretan slučaj i ne bih mogao ništa više komentirati do dopisa češke policije", dodao je u razgovoru za Dnevnik HRT-a.

Angažiran tim za krizne intervencije

Dodao je i kako je zbog tog tragičnog događaja angažiran tim za krizne intervencije te da će se od ponedjeljka učenicima i roditeljima razreda iz kojeg je bio stradali učenik, koji je bio iz Umaga, pružiti potrebna psihološka pomoć.

Učenik pao s petog kata, na kojem je bio klub

Neslužbeno se doznaje kako je uzrok smrti pad mladića s velike visine, odnosno s petog kata, na kojem se nalazio klub u sklopu hotela, a događaj se zbio pola sata iza ponoći s petka na subotu. Ravnatelj škole u očekivanju je zapisnika očevida koji je obavila češka policija, nakon čega će se saznati točan uzrok ove nesreće. 

"Profesori su, kao i djeca, u velikom šoku"

Vlasnik pulske agencije Zeatours Floris Milohanić, koja je organizirala to putovanje, izjavio je kako su svi potreseni, ali kako su se uspjeli sabrati i organizirati povratak djece u Poreč.

"Profesori su, kao i djeca, bili u velikom šoku. Ne znamo što se dogodilo vani te večeri, no policija je isključila mogućnost nasilne smrti, pa su djeca puštena da se vrate u Hrvatsku. Podatke policijskih izvještaja s očevida nemamo i to će vjerojatno ići preko ambasade", naglasio je Milohanić.

"Svi smo u šoku jer se to u 30 godina nikad nije desilo. Nesretan slučaj dogodio se u klubu u koji su učenici organizirano išli i koji je bio otvoren samo za njih. Ono što je bitno i što je nama važan detalj je da su profesori te večeri bili s njima. Nisu bili prepušteni sami sebi. Znamo da, kad su maturalci u pitanju, dolazi do svakakvih situacija, ali odgovornost je stvarno bila na najvišoj razini.

Koliko god su bili umorni i imali zahtjevan dan, kao i noć prije, odlučili su da idu svi s učenicima. U klub su došli u 23 sata i nisu planirali dugo ostati, ali se, nažalost, malo iza ponoći dogodila tragedija. Ne znam kako se on našao iza te visoke ograde. Što se u tom trenutku dogodilo, nećemo, nažalost, nikada znati", kazao je Milohanović za Glas Istre.

Veleposlanica: Tijekom ponedjeljka dodatne informacije

Hrvatska veleposlanica u Češkoj Ljiljana Pancirov kazala je za HTV kako želi izraziti sućut obitelji, ali i svima onima, djeci i nastavnicima, koji su bili prisutni prilikom tog smrtnog slučaja.

"Za sada nemam nikakve dodatne informacije. Očekuju se izvješće policije i nalaz obdukcije. Tijekom ponedjeljka očekujemo dodatne informacije", kazala je Pancirov. 

Hitrec: Posljedice ovakvih teških događaja nisu samo trenutačne

"U ovakvom trenutku je najvažnije da svi koji su doživjeli ovu tragediju dobiju psihološku pomoć. Tu će pomoći tim za krizne intervencije. No svakako treba skrenuti pozornost na nedostatak stručnih suradnika i psihologa u školama. Svi trebamo hitno tražiti i dobiti stručnog suradnika koji radi s djecom jer posljedice ovakvih teških događaja nisu samo trenutačne, nego su vrlo često i odgođene, dugoročne, tako da se svi s time trebaju nositi", kazala je   Suzana Hitrec, predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja RH.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.