TALIBANI

Svjedok terorističkog napada u Kabulu: To je bila filmska scena u stvarnosti

Screenshot: YouTube

AFGANISTANCI koji su sinoć jedva izbjegli teroristički napad ispred zračne luke u Kabulu opisali su zastrašujuće prizore i hrpe tijela na mjestu napada. Jedan od njih je Muhammad, koji je bio na aerodromu sa svojom obitelji, pokušavajući razgovarati s američkim trupama i pronaći let van zemlje.

"Stajao sam samo pedeset koraka od eksplozije. Ne mogu vam opisati situaciju, to je bila filmska scena koju sam vidio u stvarnosti. Ako ste htjeli napraviti nekoliko koraka, prvo ste morali provjeriti ima li mrtvih tijela pod vašim nogama. Rijeka krvi..." rekao je Muhammad u razgovoru za CNN.

"Pokrio sam oči svojim kćerima kako ne bi vidjele što se događa. Nakon toga sam izveo svoju obitelj te smo krenuli našim putem kući", dodao je.

Talibani su mu prijetili da će ga ubiti

Kazao je da su mu talibani poslali više prijetećih poruka, upozorivši ga da će ga ubiti ako ne bude radio s njima. No unatoč krvavom napadu, najavio je da će se vratiti na kabulski aerodrom, kao što je činio tijekom cijelog ovog tjedna.

"Pokušavam otići do vrata zračne luke kako bih mogao razgovarati sa stranim trupama i pokazati svoju osobnu iskaznicu te im dokazati da sam radio s njima, ali u tome nikako ne uspijevam", zaključio je Muhammad.

Poginulo je više od 170 ljudi. Biden: Ne želimo da teroristi žive na Zemlji

Podsjetimo, u jučerašnjem napadu poginulo je više od 170 ljudi, a najmanje 200 ih je ranjeno. Ubijeno je 13 američkih marinaca. Islamska država preuzela je odgovornost za napad. Neimenovani talibanski dužnosnik rekao je da je poginulo i 28 talibana, no glasnogovornik ga je demantirao i rekao da su upozorili Amerikance na moguće napade terorističkih grupa, poput ISIL-a.

Prije eksplozije netko je pucao dok je polijetao avion talijanske vojske koji je evakuirao gotovo 100 afganistanskih civila iz Kabula. Američki vojni zapovjednici strahuju od novih napada. Kažu da su mogući napadi raketama, ali i vozilima punim eksploziva. Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki kazala je će SAD loviti odgovorne za napad. Novinari su je pitali hoće li predsjednik Biden biti zadovoljan samo hvatanjem terorista i suđenjem.

"Mislim da je jasno rekao da ne želi da oni više žive na Zemlji", naglasila je Psaki.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.