Svjetske burze: Dolar ojačao, cijene nafte porasle

Foto: EPA

Na većini azijskih burzi cijene su dionica danas pale, kao i na Wall Streetu dan prije, dok su kineski burzovni indeksi snažno porasli nakon što su jučer skliznuli na najniže razine u pet godina.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,8 posto, nadoknadivši jučerašnji pad od 0,7 posto. Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Južnoj Koreji skliznule između 0,5 i 0,8 posto. U Hong Kongu i Šangaju skočile su, pak, više od 3 posto.

Rast kineskih burzi

Nakon što su jučer indeksi na kineskim burzama skliznuli na nove najniže razine u pet godina, jutros su na tržište ušli državni investicijski fondovi, a regulatori su poručili da će institucionalnim investitorima omogućiti veće ulaganje u dionice i uvesti poticajne mjere da bi kompanije mogle više otkupljivati svoje dionice na tržištu.

Ostaje za vidjeti koliko dugo će to podržavati tržišta, koja su pod pritiskom zbog sporog rasta kineskog gospodarstva i strahovanja od produbljivanja krize na nekretninskom tržištu.

Na ostalim su burzama u regiji cijene dionica pale, među ostalim, zbog neočekivane poruke australske središnje banke da proces povećanja kamata možda još nije završen. Na današnjoj su sjednici čelnici australske središnje banke ostavili kamate nepromijenjene, kao što se i očekivalo, no poručili su da zbog visoke inflacije nije isključeno da će kamate trebati dodatno povećati.

Zbog toga većina burzi prati jučerašnji pad Wall Streeta. Dow Jones oslabio je 0,71 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0,32, a Nasdaq indeks 0,20 posto.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim se tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta kreće nedaleko najviših razina u više od dva mjeseca.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 104,38 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 104,18 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 148,60 jena, kao i jučer u ovo doba.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0750 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0775 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,22 posto, na 78,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,21 posto, na 72,95 dolara.