Svjetski ekonomski forum: "Žene neće biti jednake muškarcima još 100 godina"

Foto: FAH
 
SVJETSKI ekonomski forum (WEF) upozorio je da prema trenutačnim podacima žene neće postići ravnopravnost s muškarcima još 100 godina, piše BBC.
 
Ovo je prvi put da podaci koje je skupio WEF pokazuju povećanje nejednakosti spolova od početka bilježenja u 2006. godini. Objavljeno izvješće za 2017. godinu poredalo je 144 države prema ekonomskim prilikama, obrazovanju, političkom djelovanju i zdravlju žena u usporedbi s muškarcima.
 
Prema objavljenim podacima, žene imaju 68 posto od prilika i ostvarenja koje postižu muškarci, a prošle godine je taj broj iznosio 68,3 posto. Predviđeno razdoblje za postizanje ravnopravnosti prošle godine je bilo 83, a ove godine je povećano na 100 godina. Postizanje jednakosti na radnom mjestu predviđa se za 217 godina.
 
 
Prema izvješću, najveća jednakost spolova postignuta je u zdravstvu i obrazovanju, ali još uvijek postoji velika nejednakost u ekonomskim prilikama i političkom djelovanju žena i muškaraca diljem svijeta.
 
Slovenija među vodećim zemljama svijeta u jednakosti spolova, Hrvatska na 54. mjestu
 
Na vrhu popisa država s najvećom jednakosti spolova su nordijske države. Prvi je Island, a slijede Norveška i Finska. Ruanda je na četvrtom mjestu, a iza nje su Švedska, Nikaragva i Slovenija na sedmom mjestu. Zatim dolaze Irska, Novi Zeland i Filipini.
 
 
Srbija se nalazi na 40. mjestu, Hrvatska na 54., a BiH na 66. mjestu od 144 države. Države Bliskog istoka i sjeverne Afrike bilježe najveću nejednakost spolova, a najgore je u Siriji, Pakistanu i Jemenu.
 
Izvješće pokazuje da su žene manje plaćene ili više rade neplaćene i honorarne poslove od muškaraca. Žene također češće rade u manje plaćenim profesijama. Najmanju razliku u plaćama između žena i muškaraca ima Slovenija, gdje žene zarađuju u prosjeku 80,5 posto plaće muškaraca. 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.