Virgin Galactic korak bliže pokretanju turističkih letova u orbitu

Screenshot: YouTube

LETJELICA kojom kalifornijska tvrtka Virigin Galactic turiste namjerava voditi u zemljinu orbitu dobila je dozvolu za uporabu. Dozvolu je izdalo krovno američko tijelo zaduženo za nadzor civilnog zrakoplovstva, Federal Aviation Administration.   

Iz Virgins Galactica navode da je ovo prvi korak prema dobivanju konačne dozvole za pokretanje komercijalnih suborbitalnih letova. Detaljan proces licenciranja pokazao je da letjelica nema mana koje se mogu otkriti na tlu.

Prva svemirska letjelica Virgin Galactica raspala se tijekom pokusnog leta 2014. godine. Utvrđeno je da je do nesreće došlo zbog pogreške pilota.

Nova verzija letjelice, nazvana SpaceShipTwo, predstavljena je u veljači ove godine.

U ponedjeljak je uspješno održan takozvani "taxi" test. Na taxi testu se procjenjuju i kalibriraju navigacijski i komunikacijski sustavi dok letjelicu po cesti vuče terensko vozilo.

Vlasnik Virgin Galactica je Richard Branson, britanski milijarder koji je tvrtku osnovao 2004. godine, najavljujući kako je konačni cilj projekta prijevoz turista u svemir. Još nije rečeno kada će se započeti s komercijalnim letovima, ali poznato je da će karta stajati oko 200.000 dolara. Mjesta je navodno već rezerviralo više od 500 ljudi, među njima i splitski poduzetnik Juroslav Buljubašić.   

  

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.