Tadić i Dodik na Palama otvorili Osnovnu školu "Srbija"

SRBIJANSKI predsjednik Boris Tadić i premijer Republike Srpske Milorad Dodik otvorili su na Palama novu osnovnu školu koja se zove ˝Srbija˝, javlja Pincom.

Osnovnu školu ˝Srbija˝ pohađati će ˝djeca svih vjera i nacija˝, kako tvrdi Dodik a njena izgradnja koštala je Vladu RS-a oko 4 milijuna konvertibilnih maraka. Vlada Srbije je pak obećala da će financirati izgradnju dvorane za tjelesni odgoj.

Školu će pohađati oko 700 učenika, a Dodik i Tadić su poželjeli da iz nje izađu ˝ veliki mislioci, znanstvenici, ljudi koji će doprinositi jedinstvu i slavi srpskog naroda˝. Dodik je pritom naglasio kako je izgradnja škole bila potrebna, jer se u dosadašnjoj školi nastava održavala u dvije smjene.

˝Kršenje suvereniteta BiH˝

Haris Silajdžić, član predsjedništva BiH odmah je reagirao na ovakvo ˝kršenje suvereniteta BiH˝ te zatražio da se o posjetu srbijanskog predsjednika raspravlja na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva. Također je najavio kako će zatražiti ocjenu  ustavnosti naziva ove osnovne škole.

˝ Naziv javne ustanove po državi koja je prema njenom Ustavu “država srpskog naroda” jasno “stavlja naglasak na srpsko svojstvo” te ustanove, što je Ustavni sud BiH ocijenio kao direktno kršenje Ustava BiH˝, piše u priopćenju Silajdžićevog ureda.

 ˝Ovakav odnos predstavlja direktan udar na suverenitet i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine, te također predstavlja nametanje RS entiteta kao međunarodnog subjekta˝, stoji u priopćenju.

˝Srbija može graditi i raditi na prostoru RS-a˝

Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović kaže kako je legalno i Ustavom omogućeno da Srbija, kao supotpisnik Daytonskog sporazuma, može sudjelovati u ovakvim projektima, te graditi u raditi na prostoru RS-a.

"Paralelne veze i ovakvi objekti nisu protiv integriteta i suvereniteta BiH. Republika Srpska je u BiH i nema ambicija za kršenje Ustava", rekao je Kuzmanović.

Svečanosti otvorenja prisustvovale su osobe iz javnog života Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, diplomatska delegacija Republike Srbije i predstavnici međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.